"LUDI SRBIN" ŠOKIRAO AMERE: Pitali ga za Dončića, on maštao o moćnoj Jugoslaviji

Novosti online

29. 10. 2021. u 10:06

KOŠARKAŠI Dalasa pobedili su na svom terenu San Antonio sa 104:99, predvođeni Lukom Dončićem. On je meč završio sa 25 poena, od kojih je deset ubacio u poslednjoj deonici, a upisao je i pet asistencija i tri skoka.

ЛУДИ СРБИН ШОКИРАО АМЕРЕ: Питали га за Дончића, он маштао о моћној Југославији

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Ponovo je Dončić oduševio Amerikance u meču protiv možda i najboljeg aktivnog trenera svih vremena Grega Popoviča, koji sam sebe naziva "ludim Srbinom".

Pre utakmice legendarnog trenera Sparsa pitali su za mišljenje o Dončiću, a, umesto uobičajno kratkih odgovora koje Pop daje, sada je izneo celi elaborat u kojem je maštao o današnjoj reprezentaciji bivše Jugoslavije.

- Zamislite da je cela Jugoslavija zajedno i da su svi ti igrači u istoj ekipi. To je uzbudljivo. Znate, Slovenci, Hrvati, Srbi, Hercegovina, svi. To je tako moćno. Dončić me uvek podseti kako svi igrači koji dođu sa tog područja postanu velikani. Čini se kao da nema prosečnih kad dođu u najjaču ligu. Ako su došli, izvrsni su - počeo je Greg Popovič i nastavio u dahu.

- To me vraća u dane Divca, Paspalja, Kukoča, Petrovića i svih tih momaka koji su igrali u isto vreme. Nešto poput Argentinaca pre nekoliko godina. To mi prvo prođe kroz glavu. A druga misao mi je da se pitam kako je postao tako dobar u tako maloj zemlji? Znam da nije svakodnevno igrao na uličnim terenima poput onih u Njujorku, Čikagu, Los Anđelesu, protiv jake konkurencije. Možda je igrao svaki dan, ali ne u takvoj konkurenciji. Zato treba odati priznanje programima koje imaju, trenerima, nivou igre i šta njihovi treneri moraju da prođu da postanu treneri. Koliko su igrači disciplinovani, koliko često i naporno treniraju, koliko su ozbiljni... To je velika stvar. I sjajni su u tome.

Američki novinar nije mogao da veruje sa koliko ljubavlju Popovič priča o Jugoslaviji. Greg je nahvalio Luku...

- I čini se da tamo imaju prirodnu sklonost ka ovoj igri. Na tom području imaju i odlične rukometne ekipe. To je sport sličan košarci. Verovatno nikad nije igrao rukomet, ali to je sličan tip sporta. Sve mi je to vrlo zanimljivo i predivno mi je da to vidim. Lično, volim kako je Luka emotivan, kako uživa u igri. Ponekad postane frustriran i onda se razljuti zbog nečega. Ponekad umire od smeha i uživa u dodavanju koje je izveo ili trojci koju ti je "zabio u facu". Jednostavno ga je zabavno gledati, baš zabavno, uz to što je neverovatan igrač - rekao je Popovič.

Popovič se u evropsku košarku zaljubio u Zagrebu, kad je kao pomoćni trener Sparsa došao da gleda Evropsko prvenstvo 1989. i video Dražena, Kukoča, Divca, Sabonisa, Marčiulionisa, Volkova i druge ondašnje evropske velikane. A šampionsku dinastiju izgradio je na Francuzu Toniju Parkeru i Argentincu Manu Đinobiliju, koje je pridružio velikom Timu Dankanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna