NATHO UŽIVA U BEOGRADU: "HOĆU DA OSTANEM!" Izraelski fudbaler oduševljava u Partizanu igrom i ponašanjem

Milan BLAŽIĆ

24. 04. 2022. u 19:33

PROŠLO je mnogo stranaca kroz klub, sa boljim ili slabijim učinkom, a svako ko je već dugo u Humskoj neće imati nikakvu dilemu kada mu se postavi pitanje ko je od svih njih zaslužio epitet najvećeg profesionalca. Izraelac Bibars Natho (34) je ponašanjem, igrama i karakterom oduševio sve na crno-beloj strani Topčiderskog brda.

НАТХО УЖИВА У БЕОГРАДУ: ХОЋУ ДА ОСТАНЕМ! Израелски фудбалер одушевљава у Партизану игром и понашањем

FOTO: M. Vukadinović

Sa bezmalo tri godine provedene u Partizanu iskusni vezista je stigao do četvrtog mesta stranaca sa najdužim stažom (posle Moreire, Dijare i Boje), ipak ostaje otvoreno pitanje da li će otići i koji stepenik više jer mu na kraju sezone ističe ugovor, a za razliku od Nemanje Stevanovića i Slobodana Uroševića još nije koristio olovku kako bi parafirao produžetak saradnje.

- Završava mi se ugovor na kraju sezone. Iskreno, ne znam da li ostajem. Počeli smo neke razgovore, ne mogu da kažem da su stopirani, ali je činjenica da nisu daleko odmakli. Tako je, kako je, ne znam šta bih preciznije mogao da kažem. U klubu znaju šta želim, nije problem u novcu. Ako sednemo za sto završićemo za nekoliko minuta. U ovom trenutku to nije pitanje za mene nego za klub. Videću u vezi sa mojom budućnosti, vreme je došlo da razmišljam i o narednoj stanici, ako ne dođe do produžetka ugovora.

FOTO: M. Vukadinović

Natho je u Hapoelu igrao četiri godine, isto toliko i tokom internacionalne karijere u Rubinu i CSKA iz Moskve.

- Da ste me pitali pre šest meseci rekao bih da ću sigurno biti u Partizanu i više od četiri godine, više nego u tri prethodna kluba. To sam želeo i očekivao, u fudbalu se nekada stvari drugačije razvijaju. Naravno, nije sigurno ni da ću napustiti Partizan, svakako u ovom trenutku nemam pravi odgovor na to pitanje.

Ono što očigledno predstavlja kamenčić u cipeli koi žulja sportski sektor crno-belih je spremnost Natha za ozbiljnija iskušenja.

- Osećam se veoma dobro. Telo me sluša, sada je čak i bolje nego pre dve, tri godine. Fudbal se promenio, pre deset godina bi rekli da je kraj karijere očekivan sa 33, 34 godine. Danas imate igrače koji su sjajni i sa 37 i više godina. Mislim da mogu još minimum dve godine, važna je i motivacija, uz to poslušati telo. Imate Ronalda, Ibrahimovića, u tenisu trojica najboljih imaju više godina od mene, Lebron u košarci, Tom Brejdi u američkom fudbalu.

Izraelca su kroz karijeru pratili i trofeji, čiji god dres da je nosio duži period, u Humskoj ga još nema.

- Imao sam veoma dobre individualne momente u Partizanu, isto tako bilo je sjajnih timskih detalja. Izgubili smo dva puta finale Kupa, to je bilo baš bolno za mene. Partizan je, uz kratke boravke u Grčkoj, jedini klub u kojem nisam uspeo da dođem do trofeja. Verujem i dalje da to može da se promeni i da možemo do kraja sezone da stignemo do oba pehara.

Pol-pozicija je izgubljena neposredno pred plej-of i sada je situacija značajno nepovoljnija po Stanojevićev tim.

- Nikada se ne odričem titule, uvek moramo da razmišljamo pozitivno i radimo maksimalno, da uradimo sve što je do nas. Znamo situaciju u Srbiji, nije lako za nas da završimo prvi kad niko osim nas i ne pokušava da ih pobedi. Moramo da radimo naš posao i da budemo skoncentrisani na to, i da znamo da smo učinili sve.

Vratio se Natho zatim na temu pozitivnih utisaka o svemu što je vezano za njegov trenutni klub.

- Za mene je možda i najvažnije sređen život u nekom gradu. Žena i deca se osećaju lepo u Beogradu, ja takođe i u gradu i u klubu. U ovim godinama razmišljaš i o svemu što je izvan terena. Volimo ove ljude, sve nam je zaista savršeno. Pre Partizana smo se selili dva puta za godinu dana. Imao sam tada sjajnu ponudu Sive, dogovorili smo se o svemu, ali nisu imali internacionalnu školu i propao je transfer.

Skladna porodica je nešto što vezisti crno-belih daje mir i vetar u leđa za bavljenje fudbalom i u godinama koje za igrače mogu da se okarakterišu kao pozne.

- Imam tri sina, najstariji trenira, drugi bi hteo da bude golman. Pokušavam da ga odgovorim. Po ceo dan igraju fudbal po kući. Najstariji ima dobar potencijal, trenira u Partizanu. Drugačiji je tip od mene, više na snagu igra. Moram da budem iskren nije mi san da mi deca budu fudbaleri, ali ako tako reše podržaću ih maksimalno. Znam koliko je težak život fudbalera i šta sve nosi sa sobom. Nikako ga neću terati, ako želi, tu sam da pomognem.

I, za kraj, poruka iz duše o ispravnosti donete odluke u avgustu 2019.

- Nikada nisam zažalio što sam došao u Partizan. Pre dolaska sam imao mnogo pitanja, da li je dobra odluka. Sada posle tri godine sam presrećan što sam došao. Imam sjajan odnos sa svima, fantastičan je ovo klub. Predsednik mi je od prvog trenutka uvek bio tu, jednostavno osetiš neke stvari od prve sekunde. I da ostanem i da ne ostanem, o Partizanu ću uvek imati reči hvale - zaključio je četvrti "najdugovečniji" stranac u istoriji kluba iz Humske.

PENALI KAO LIČNA KARTA

OD dolaska u Partizan nije promašio nijedan penal (20 od 20), a tokom karijere sedam.

- Nadam se da će se tako nastaviti. Sa svakim narednim penalom pritisak je sve veći. Dva od sedam penala u mojoj karijeri koje nisam realizovao su završili pored gola. Kada mi je Handanović odbranio penal, dali smo ga iz odbitka.

FOTO: M. Vukadinović

Soslan Džanaev iz Rubina je poslednji koji je uspeo da mi odbrani penal 2017, dok je jedini golman kojem nisam u dva navrata zatresao mrežu Aleksandar Belenov - kaže Natho.

"TRI BRATA"

PRAVOSLAVCI u nedelju slave Vaskrs, a Natho, koji je muslimanske veroispovesti, izuzetno poštuje druge vere.

- Igrao sam za tri bratska, pravoslavna kluba - PAOK, CSKA i Partizan. To je nešto o čemu nisam razmišljao, niti znao taj podatak dok mi nisu rekli. Eto i u tome sam prvi, kao što sam i prvi Musliman kapiten Izraela. Veoma je prijatno znati za to. U Solunu i Moskvi sam imao iste takve odnose. Svi su topli, predusretljivi, žele da pomognu. Volim ova tri kluba mnogo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)