BALKANSKA IMPERIJA: Dinamo potvrdio da je najbolji klub u regionu

Z. Ćorović

19. 03. 2021. u 20:35

VELIKI, istorijski podvig napravili su zagrebački "modri" eliminacijom Murinjovog Totenhema u osmini finala Lige Evrope (3:0, 0:2).

БАЛКАНСКА ИМПЕРИЈА: Динамо потврдио да је најбољи клуб у региону

Foto: AP

S njim je samo zaokruženo i potvrđeno ono što je svima dobro poznato u prethodne tri decenije - Dinamo je od nekada najslabijeg kluba velike četvorke iz one "stare" Jugoslavije, izrastao u najmoćniji klub na Balkanu.

Opet, i ova fudbalska priča je puna "balkanskog" baruta. Zna se dobro da iza nje stoji kontroverzni, ali izuzetno uspešni funkcioner Zdravko Mamić, kome je Vrhovni sud Hrvatske nedavno potvrdio presudu od šest i po godina zatvora zbog malverzacija i "izvlačenja" 26 miliona evra iz klupske kase. Zato se vodi kao da je u bekstvu, jer i iz BiH i Međugorja vuče konce.

Zdravkov rođeni brat Zoran je tri dana pred revanš meč sa Totenhemom podneo ostavku na mesto šefa stručnog štaba Dinama, jer je i njemu potvrđena zatvorska kazna od četiri godine i osam meseci. Ekipu je do podviga vodio pomoćnik Damir Krznar.

Zdravko je još od 1992. počeo da podiže Dinamo, a najviše kao direktor kluba od 2003. do 2019. To mu je bila funkcija, a radio je sve šta je hteo. I to baš dobro. U poslednjih deset godina, Dinamo je pet puta igrao u LŠ i učestvovao je u još četiri grupne faze LE. Bilo je i bolnih poraza u eliti, kao 2011. sa Lionom na "Maksimiru" (1:7), ali se nikad nije odstupalo od klupske strategije. Na prvom mestu, omladinska škola je dovedena najviši nivo, čak do te mere da se sada u svim juniorskim selekcijama Hrvatske nalazi 90 odsto Dinamovih igrača. Klub ima najbolju skauting službu u regionu, a dešavalo se da se angažuju i talenti iz Brazila (Eduardo) Barselone (Olmo), Arsenala (Barton), Milana (Tonon).

Takođe, Zdravko Mamić je postao pravi mađioničar za transfere. Za ogromne pare prodao je Modrića, Mandžukića, Eduarda, Lovrena, Ćorluku, Kovačića, Brozovića, Brekala, Olma.. I za sve njih je tempirano pravo vreme, da se prodaju po najvećoj tržišnoj ceni. A njihov kvalitet je samo povećavao Dinamovu reputaciju. Na "Maksimiru" već dugo ne prodaju igrače na "prvu", kao što se to još uvek radi u Zvezdi i Partizanu.

Smatra se da Dinamo sada ima godišnji budžet od 50 miliona evra. Klub ima oko 400 zaposlenih a minimalna plata je 1.000 evra. Njegovi treneri u omladinskoj školi su najbolje plaćeni u regionu, sredstva se ulažu i u Lokomotivu, klupskoj filijali.

Dugogodišnji rad je na kraju nagrađen prvorazrednom senzacijom. Dinamo je 42 godine čekao proleće u Evropi i ono je začinjeno neverovatnom trojkom protiv Totenhema. Samo što Dinamova sudbina i dalje zavisi od toga šta će se desiti sa Zdravkom Mamićem, tvorcem ove balkanske imperije.

Foto: AP

 

TRNOVIT FUDBALSKI PUT MISLAVA ORŠIĆA

ODAKLE se ovaj stvori - pitali su se u čudu fudbaleri Totenhema, posle tri pogotka Mislava Oršića (28), koji je gađao kao snajperom pod prečku Ljorisovog gola, izvodio slalome...

Ponikao je Oršić u Interu iz Zaprešića, velike mogućnosti najavio je u sezoni 2012/13. kada je bio prvi strelac tima sa 12 pogodaka. Kada se pričalo da prelazi u Hajduk, 2014. je izabrao italijansku Speciju, gde se nije snašao, pa se posle godinu dana vratio u Rijeku, gde mu je stručni štab zamerao na višku kilograma. Usledile su pozajmice u Celje, nešto kasnije u južnokorejski klub Čunam. U Koreji se istakao, postigao je deset pogodaka. Čunam je hteo da ga otkupi, brži je bio Dinamo i doveo ga u sezoni 2018/19. za milion evra.

Ove sezone pruža najbolje partije, na 35 mečeva postigao je 19 golova. U Ligi Evrope je pet puta bio strelac. Za reprezentaciju Hrvatske nastupao je pet puta. Tri komada koja je dao Totenhemu mogla bi možda da se uporede sa golovima Milana Pavkova kada je srušio Liverpul.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!