FUDBAL U ČELJUSTIMA KORONE: Mečevima prvog kola danas počinje nova Superliga

N. Iljukić

31. 07. 2020. u 08:11

SVETSKA pandemija virusa korona okrenula je planetu i sport naglavačke.

ФУДБАЛ У ЧЕЉУСТИМА КОРОНЕ: Мечевима првог кола данас почиње нова Суперлига

Detalj sa poslednjeg večitog Foto K. Mihajlović

Srpski fudbal nije ništa manja žrtva od ostalih evropskih liga, a mečevima 1. kola danas počinje nova sezona Superlige, koja će trajati do maja sledeće godine. Ako u međuvremenu opet nešto ne krene naopako.

Pošto je u maju već bilo jasno da će ovo dugo da traje, Fudbalski savez Srbije je odlučio da elitnu ligu proširi na 20 klubova, da nema ispadanja i da će takav sistem da traje samo ove sezone, na čijem kraju će u niži rang čak šest timova. Uglavnom, čeka nas 38 možda uzbudljivih kola. Možda zato što je poslednje dve sezone dosta stvari bilo jasno već posle desetak kola kada je Crvena zvezde, uglavnom, prelako pobeđivala skoro sve svoje rivale, a iscrpljujuću trku za drugo mesto su vodili Partizan, niški Radnički i Vojvodina. U eliti debituje Zlatibor, pojavili su se po zasluzi Metalac i Bačka, a po kriterijumu interesa srpskog fudbala i finansijske moći Novi Pazar (iako je po plasmanu trebalo da uđe pirotski Radnički).

PETORICA NOVIH SUDIJA

SUDIJSKA komisija Fudbalskog saveza Srbije je proširila listi Prve grupe glavnih arbitara, pošto je to bilo neophodno zbog proširenja Superlige na 20 klubova. Tako su se na listi pojavili petorica mladih arbitara: Marko Ivković iz Lajkovca, Milan Mitić iz Leskovca, Stanko Ostraćanin iz Kraljeva, Andrija Stojanović iz Beograda i Nikola Radaković iz Novog Sada.

Sezona puna izazova u kojoj, po staroj tradiciji, svi očekuju veću regularnost, bolje suđenje i punije tribine, bar znamo da dugo nećemo biti svedoci bar jedne stvari. Tribine će, izgleda, mesecima biti prazne, jer nema smisla ponavljati grešku s kraja prošle sezone koja je, pojavljivanjem navijača na stadionima, donela više štete i punije kovid-bolnice, nego koristi.

Inače, Superliga je pre nekoliko dana objavila protokol o organizaciji mečeva koji sadrži 12 strana i precizno određuje kako se u uslovima epidemije virusa korona organizuju utakmice. Pre starta lige sve ekipe su dužne da dostave PCR testove igrača i članova stručnog štaba. Preporuka je da se ovi testovi rade što češće, iako se u najjačim evropskim ligama rade pred svako kolo. Nošenje maski je obavezno, zadržavanje u svlacionicama je ograničeno na 30 minuta, broj novinara će biti ograničen, neće biti miks zona i konferencija za medije. Čak će i skupljači lopti biti dužni da što biše dezinfikuju ruke.

Srećna svima Superliga!

PRVO KOLO

DANAS

Spartak - Zlatibor 19.00

TSC - Vojvodina 19.00

Mladost - Javor 20.00

SUBOTA

Napredak - Partizan 17.30

C. zvezda - Novi Pazar 19.30

Mačva - Bačka 19.30

Proleter - Rad 19.30

Čukarički - Inđija 19.30

Voždovac - Radnik 19.30

Radnički - Metalac 19.30

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!