MONTEVIDEO 90 GODINA: Brodom za Montevideo... (5)

Vladimir Stanković

08. 07. 2020. u 08:11

Novi meč reprezentacije bio je zakazan za 4. maj protiv Rumunije u Beogradu. Igralo se za pehar kralja Aleksandra. Na spisku saveznog kapitena Boška Simonovića bili su: Mihelčić, Ivković, Beleslin, Arsenijević, Premrl, Đokić, Tirnanić, B. Marjanović, Luburić, Bonačić, Kragić. Rezerve: Čulić i Dešković.

МОНТЕВИДЕО 90 ГОДИНА: Бродом за Монтевидео... (5)

Arhiva Večernjih Novosti

Mimo očekivanja, iz Zagreba je stigla saglanost za nastup golmana Mihalčića i centarhalfa Premrla.

Utakmica je okupila čak 10.000 gledalaca, a timovi su istrčali u najavljenim sastavima, sa debitantom Kragićem na levom krilu. Pobedila je Jugoslavija sa 2:1, a kraljev izaslanik, pukovnik Čedomir Petrović, pehar u trajno vlasništvo predao je kapitenu Jugoslavije Milutinu Ivkoviću.

U Beogradu je 10. maja igran veliki derbi BSK - Jugoslavija, odlučujući za titulu prvaka Beograda. BSK je u velikom stilu pobedio sa 4:0, golovima Vujadinovića, Najdanovića (2) i Moše Marjanovića. "Politika" je, uz izveštaj, prvi put objavila statistiku utakmice. U kornerima je bilo 6:5 za Jugoslaviju, BSK je napravio 15 prekršaja, a Jugoslavija samo šest, BSK je izveo 21 aut, a Jugoslavija 15, igranja rukom bilo je po dva puta sa obe strane, igrači BSK bili su tri puta "u ofsajtu", a protivnički nijednom...

Doktor Mihajlo Andrejević se tih dana u Budimpešti sastao sa urugvajskim ambasadorom Enrikeom Buerom i dogovorio se o svim detaljima povodom učešća Jugoslavije na prvom Mundijalu u Montevideu. Sve što je JNS tražio bilo je prihvaćeno: plaćen put prvom klasom za 20 osoba i dnevnice od dva dolara po igraču. Iako je dobio usmena uveravanja da su uslovi prihvaćeni, oprezni dr Andrejević zatražio je i dobio "sve napismeno". Međutim, 19. maja u Beograd je stiglo pismo Buera u kome je obaveštavao da se ne mogu prihvatiti uslovi o prvoj klasi na brodu i dva dolara dnevno po igraču. On precizira sledeće uslove:

1. Prva klasa (Vagonli) na vozu Beograd - Đenova.

2. Druga klasa luksuznog prekookeanskog broda "Konte Verde" ili prva klasa običnog prekookeanskog broda.

3. Pola dolara dnevno po osobi, stan i hrana od polaska iz Beograda, za vreme puta i tokom boravka u Urugvaju. Sve za 20 osoba.

Na hitno sazvanom sastanku uprava JNS raspravljala je o novoj situaciji i zaključila da bi pod tim uslovima odlazak bio "knap", odnosno da bi Savez, umesto očekivane zarade, možda čak bio u deficitu. Odlučeno je da se ostane pri ranijim uslovima, o čemu je dr Andrejević odmah obavestio Buera.

Urugvajci su smatrali da bi više od pola dolara dnevno naknade izgubljene zarade bilo u suprotnosti sa amaterskim propisima i da se to ne može dozvoliti. JNS je, sa svoje strane, smatrao da se propisi ne bi kršili, jer bi novac bio upotrebljen za isplatu mnogobrojnih uzgrednih troškova.

U traženju rešenja, prvi put je pomenuta ideja o odigravanju nekih prijateljskih utakmica u okolnim državama, s kojih bi prihod popunio kasu Saveza.

(Nastaviće se)

JUGOSLAVIJA - RUMUNIJA 2:1 (2:0)

STRELCI: Premrl u 10. i Bonačić u 33. minutu, Desu u 57. minutu.

JUGOSLAVIJA: Mihelčić (Građanski - 14), Ivković (Soko - 22), Beleslin (SAND - 8), Arsenijević (BSK - 16), Premrl (Konkordija - 16), Đokić (Jugoslavija - 2), Tirnanić (BSK - 4), B. Marjanović (BSK - 15), Luburić (Jugoslavija - 6), A. Bonačić (Hajduk - 7), Kragić (Hajduk - 1).

RUMUNIJA: Lanošneanu, Virger, Štajner, Rafinski, Fogl, Stanču, Dumitresku, Desu, Sepi, Čolak, Barbu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna