SRBIJA ĆE BITI PONOSNA NA "LEPOTANE": Nove stadione će krasiti savremene svlačionice, neophodne prateće prostorije, reflektori, drenaža...

E. V. N.

18. 01. 2023. u 12:00

SRBIJA će dobiti jedan od najlepših nacionalnih stadiona u Evropi sa 55.000 mesta. Biće to nešto izvanredno, a posebno sam ponosan što ćemo na proleće da otvorimo tri prelepa stadiona u Leskovcu, Zaječaru i Loznici. Ovo je preksinoć najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pričajući o sportskim infrastrukturnim projektima za kojima decenijama vapi fudbal u našoj zemlji.

СРБИЈА ЋЕ БИТИ ПОНОСНА НА ЛЕПОТАНЕ: Нове стадионе ће красити савремене свлачионице, неопходне пратеће просторије, рефлектори, дренажа...

FOTO: I. Mitić

Sa četiri potpuno pokrivene tribine, sa 8.186 sedećih mesta po standardima F4, najvišim merilima  FIFA, u Zaječaru se privode kraju radovi na izgradnji stadiona. Najlepšeg u Srbiji, s ponosom ističu Zaječarci. Novi stadion, vredan 28,5 miliona evra imaće, sa zapadne strane ispod tribina i najsavremenije svlačionice, sale za zagrevanje, za prvu pomoć, doping kontrolu, prostorije za sudije, delegate, novinare i foto-reportere, ali i VIP lože, sobu za VAR i druge neophodne za vrhunski sport.

- Postavljeni su reflektori, krov je završen i svi grubi građevinski i arhitektonski radovi. Preostaje sad dodatno uređenje izgrađenih prostorija i rad na samom terenu, koji će imati drenažu, grejanje, prirodnu travu, pa uređenje i finalno opremanje svih predviđenih prostorija na stadionu - kaže Milorad Vučković, zamenik predsednika Skupštine grada Zaječara.

NACIONALNI STADION ČAK 55 METARA

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić je još jednom potvrdio da će Srbija dobiti i novi Nacionalni stadion. Podsetimo, država je obezbedila lokaciju u beogradskoj opštini Surčin. Imaće 55.000 mesta, a eksterijer će biti ukrašen prirodnim zelenilom i drvenim konstrukcijama. Njegova visina će biti 55 metara, imaće 5.000 parking-mesta i biće povezan postojećom i novom saobraćajnom infrastrukturom.

Na obroncima Kraljevice, na oko kilometar južno od centra Zaječara, nalazi se fudbalski lepotan, koji će zajedno sa stadionima u Loznici i Leskovcu, prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, biti uskoro završen i svečano otvoren.

- U sklopu stadiona, projektovana je i hala za borilačke sportove, ali i sve ono što čini infrastrukturu jednog ovakvog objekta, sa kojim, nema sumnje, Zaječar postaje centar fudbalske Srbije - kaže Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara.

Zaječarci ne zaboravljaju ni sadašnji stadion Timoka, člana Srpske lige Istok i jednog od najtrofejnijih klubova u ovom delu zemlje, kojeg neće rušiti, već će ga renovirati i pretvoriti u centar za razvoj kraljice sportova - atletike.

- Odlučili smo i da stari stadion zadržimo i pretvorimo u atletski, što nam je potrebno za čitav ovaj kraj Srbije. U kompleksu sada ima četiri, a biće sedam pomoćnih terena, pored glavnog. To otvara perspektivu za razvoj sportskog turizma - dodaje Ničić.

FOTO: S. M. Jovanović

Objekat u Leskovcu je u poslednjoj fazi izgradnje. Na lokaciji nekadašnjeg stadiona Dubočice nikao je velelepni objekat po svim standardima UEFA. Jedna od najvećih investicija u gradu na Veternici vredna je dve i po milijarde dinara, a radovi teku očekivanom dinamikom.

Visina ovog objekta je 16,3, a stubova reflektora 32 metra. Oni će osvetljavati teren čije su dimenzije 105 puta 68 metara, sa drenažom i mogućnošću grejanja, dok krovna konstrukcija pokriva sve tribine stadiona. Ovaj moderan objekat imaće tri funkcionalne celine. Osim kompleksa stadiona sa zelenilom i oko 200 parking-mesta, planirana je i izgradnja objekta uslužnog karaktera, severno od stadiona, a na istoku - sportskog objekta sa administrativnim, edukativnim i pratećim sadržajima.

Mnogi kažu da svojim izgledom ovaj novi stadion najviše podseća na legendarni "Old Traford", tako da će Srbija, u nekadašnjem "srpskom Mančesteru", uskoro dobiti i "srpski Old Traford".

Na lozničkom "Lagatoru" takođe niče novi stadion, na koji će moći da se smesti 8.067 gledalaca. Prostire se na 26.999 kvadrata.

- Ovo je jedinstven sportski kompleks sa stadionom, sportskom dvoranom, olimpijskim bazenom i atletskim stadionom u izgradnji, čime se široko otvaraju vrata razvoju sporta koji je ujedno i podrška za sve uzraste građana Loznice - ističu u gradskoj upravi i dodaju:

FOTO: V. Mitrić

- Uvereni smo da ćemo za tri godine početi izgradnju i zatvorenog bazena, što će biti završno poglavlje na sportskoj mapi cele Loznice, koja će po tome biti jedinstvena u Srbiji.

BONUS VIDEO: TAJNA NAJVEĆEG FUDBALSKOG STADIONA NA SVETU: Ovo je lista TOP 10 „hramova fudbala“

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MNOGI GA NE VOLE, ALI ON TERA PO SVOM: Argentinac provocirao domaće navijače, pa odveo Aston Vilu u polufinale