UEFA ODUŠEVLJENA HRVATIMA: Kako je hrvatska "borba protiv rasizma" raspametila evropsku kuću fudbala i ko se tu pravi lud?

Novosti online

17. 01. 2023. u 19:18

HRVATSKA ne može da se podiči navijačima za primer, previše je bilo slučajeva ispoljavanja nacionalne, verske i rasne mržnje među tamošnjim "ljubiteljima sporta", ali jedna aktuelna akcija oduševila je i čelnike UEFA. Da li sa pravom?

УЕФА ОДУШЕВЉЕНА ХРВАТИМА: Како је хрватска борба против расизма распаметила европску кућу фудбала и ко се ту прави луд?

Foto: M. V.

"Novosti" vam prenose kako je o tome izvestio sajt evropske kuće fudbala:

"Fudbalski savez Hrvatske (HNS) je pokrenuo novu promotivnu kampanju u kojoj učestvuju zvezde domaćih klubova, a koja se fokusira na promovisanju tolerancije i zaustavljanju rasizma i diskriminacije.


Video-snimci u ovoj kampanji uključuju obraćanja hrvatskih reprezentativaca Livakovića, Petkovića, Oršića, Kalinića, Ivušića, Livaje i Labrovića, koji svi igraju u hrvaskoj ligi, ali tu su i brojni fudbaleri različitih nacionalnosti koji trenutno nastupaju za klubova iz Hrvatske.

Svi oni šalju na maternjim jezicima poruku "Mi smo jedna porodica".

Izvrsna saradnja

- Veoma sam ponosan na izvrsnu saradnju između HNS-a i naših brojnih klubova tokom pravljenja ove kampanje, za koju verujem da je pravi dokaz činjenice da čitava hrvatska fudbalska porodica veruje da rasizam nije dobrodošao na naše stadione i da su svi oblici diskriminacije neprihvatljivi - kaže predsednik Fudbalskog saveza Hrvatske, Marijan Kustić.

Kampanja 'Jedna porodica' će se emitovati putem televizijskih kanala i društvih mreža tokom predstojećih meseci i deo je šire odluke HNS-a da u preventivne akcije uloži novac sakupljen od kazni klubovima za diskrimaciju ili rasističko ponašanje navijača", navodi UEFA.

Naravno, za pohvalu je svaka prevencija, ali teško da će snimak na kome stranac kaže "Mi smo jedna porodica", ili to učini nekoliko hrvatskih fudbalera, tek tako promeniti svest onih koji krše pomenuta načela.

Ima ih, najpre, i među samim fudbalerima, pa i među onima koji su učesnici kampanje - uostalom, Marko Livaja je i kažnjavan zbog toga što mrzi "nešto srpsko" (doduše, samo sa 5.000 evra).

Kada stotinu hiljada ljudi okupljenih zbog fudbala uglas peva pesme Marka Perkovića Tompsona, koji je najpoznatiji po veličanju ustaštva, kada to uz ustaški poklič "Za dom spremni" čine i reprezentativci Hrvatske (koje potom "bije loš glas" i kada promene državu u koju nastupaju, kao što je ovih dana slučaj sa Dejanom Lovrenom), kada navijači i na Mundijalu slave etničko čišćenje, zbog čega je FIFA nedavno pokrenula  novu istragu, a da se sad i ne spominju baš svi ispadi pristalica Dinama iz Zagreba, koji su, primera radi, jesenas zbog ljubavi za Hitlerove naciste zgrozili planetu... onda postaje jasno zašto ovo oduševljenje UEFA ipak ne odgovara realnosti. 

Da, za pohvalu jeste svaki pokušaj prevencije. Ali, ako u jednoj zemlji, kao što je Hrvatska, deca od sedam, osam godina odu u susednu, pa tamo viču "Ubij Srbina", onda poruka "Mi smo jedna porodica", nije dovoljan lek.

Nije uopšte.

BONUS VIDEO: Vredelo je učestvovati - Koliko su zaradile reprezentacije na Svetskom prvenstvu 2022. u Kataru?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)