FUDBALSKE GLUPOSTI SKUPO KOŠTAJU: Zvezda zbog neverovatnih poteza svojih igrača izgubila u Turskoj

Novosti online

15. 09. 2022. u 20:36 >> 20:37

CRVENA Zvezda je otišala u Tursku po podvig, ali u 2. kolu Lige Evrope do njega nije došla: Trabzonspor je pobedio sa 2:1 crveno-bele, koji su u 89. minutu ublažili poraz koji se činio neminovnim kada su ostali bez isključenog Kangve, a nedugo zatim Kangin kiks olakšao posao domaćinu da dođe do nenadoknadiva dva gola prednosti.

ФУДБАЛСКЕ ГЛУПОСТИ СКУПО КОШТАЈУ: Звезда због невероватних потеза својих играча изгубила у Турској

FOTO: FK Crvena zvezda

Mnogima je bila čudna početna postava za koju se opredelio Zvezdin trener Miloš Milojević, ne zbog formacije 4-4-2, već zbog činjenice da nijednog od dvojice najvećih kreativaca u ekipi nije bilo među starterima. Ako se za Mirka Ivanića to donekle i moglo očekivati, jer se nije u potpunosti oporavio, onda je izostanak "Magika", Aleksandra Kataija, bio iznenađujuć. 


Njegovo odsustvo se videlo u polusatnom odsustvu bilo kakve vizije na terenu da se probije savršeno skladan defanzivni bedem turske ekipe, ali pitanje je da li bi i on u tih 30 minuta značajnije pomogao, imajući u vidu šta je Trabzon pružio na terenu.
A pružio je presing na celom igralištu, brza dodavanja, izuzetno lako osvajanje lopte i akcije koje su pretile da postanu pogodak maltene svaki put.


Ipak, ekipa u kojoj je bio i živa legenda Napolija, Marek Hamšik, i Salahov saigrač iz egipatske reprezentacije, Trezege, a i iskusni Bartra koji je prošao kompletnu Barsinu školu a i šest godina nosio dres njene seniorske ekipe, samo jednom je uspela da u tom svom naletu matira Borjana. I to ne nekom svojom velikom mudrošću.


Igrao se 16. minut kada su Zvezdin igrači izbacili loptu iz kaznenog prostora posle kornera, a onda potpuno zaboravili da im je, u desnoj strani napada, nečuvan ostao majstor fudbala Hamšik. Kako je Trabzon brzo došao u posed, Trezege je s levog krila baš Slovaka proigrao, a on, neometan, glavom lako doneo rezultatsku prednost domaćinu.
Iako je još 15-ak minuta trajala velika incijativa turskog tima, Borjan i saigrači su uspeli da odole, za šta zasluge idu celoj odbrani, iako se u pojedinačnom smislu najviše isticao mladi Eraković koji je često u situacijama 1-na-1 nadmudrivao Trezegea. To, međutim, nije trajalo večno.


Em je Zvezda iskoristila nešto "viši" presing da samo stvori dve prilike u završnici prvog poluvremena (koje je okončala sa četiri šuta u poslednjih 15 minuta, došavši do tadašnjih 5:5 u odnosima udaraca; na kraju je odnos bio 16:7), em je Trabzon "dodao gas" u nastavku meča.


A tada su i gosti pravili greške koje su skupo koštale.


Ulazak Kataija umesto Srnića u 46. minutu nije doneo Beograđanima željenu dozu kreativnosti kojom bi se rezultat popravio, a to nije ni omogućavala iznova nadahnuta, brza i konkretna igra Trabzona.


Ona je dovela i do sve češćih prekršaja crveno-belih, a jedan neoprezan start, u vidu visoko podignute noge, u 63. minutu Kangva je platio drugim žutim kartonom. Iako je od šestog minuta igrao opomenut, možda tada i prestrogo, iako jeste bio u pitanju pokušaj da s leđa dođe do lopte koju je imao suparnik, neshvatljivo je bilo da je s tolikom dozom neopreznosti igrao u nastavku ove utakmice.


A to nije bio i jedini veliki kiks gostiju.


U 69. minutu Gelor Kanga je izgubio loptu pokušavajući, potpuno nerezonski, da predribla rivale na oko 25 metara od gola Zvezde. Iako je nesumnjivo u pitanju igrač koji s loptom ume svašta, neke stvari se u fudbalu, prosto, ne rade, kao što su driblanja kada vas dvojica ili više rivala okruže, a vi ste blizu svoje mreže. Elmali je tada prišao taman toliko da loptu gurne u stranu, a nju je prihvatio Basaketas. On je odmah uočio utrčavanje Trezegea, čiji je fantastičan udarac bio nedobranjiv za Borjana.


I, bio je to početak kraja svih nadanja crveno-belih da bi mogli da prvih ovosezonskih bodova u Ligi Evrope. 


Zvezda je izgubila ono malo vere da može do podviga, jer je zalogaj postao prevelik, a brojnačno stanje nedovoljno za čudo, pa je gostima ostalo samo da se utakmice privede kraju što je bezbolnije moguće. Ona je okončana uz pogodak rezerviste Veljka Nikolića, posle akcije u kojoj su učestvovala još dvojica "sa klupe", Katai i asistent Mustafa, ali je to bilo prekasno da se i opšti utisak popravi, a i da se izbegne poraz pred meč sa Ferencvarošem u 3. kolu. A mađarski klub je u Ligi Evrope nastavio s pobedama, savladavši u drugom kolu ekipu Monaka - u gostima.

KRAJ! Trabzon - Crvena zvezda 2:1

90' - "Delije" zdušno bodre svoje ljubimce, sad su i glasniji od turskih navijača. Grmi "Hajde, igraj i bori se", ali Trabzon ima loptu, a u toku su poslednji trenuci...

90' - Auh... sudar glavama na rubu kaznenog prostora Trabzona, Katai je dobio jak udarac od Brazilca Viktora Huga.

90' - Emali dobija žuti karton jer je neopreznom igrom faulirao rivale. Igraće se još četiri minuta.

89' - GOL! Zvezda je smanjila, Veljko Nikolić je strelac posle akcije koju je on započeo, pa uz podršku Kataija prebacio na drugu stranu, odakle je Mustafa nisko centrirao, a Nikolić iz "prve" poslao loptu u ugao gola domaćih - 2:1.

85' - Borjan je umalo savladan, ali je intervencija Strahinje Erakovića donela blokiranje šuta sa oko sedam metara, pa je lopta usporila i Zvezdin kapiten je uspeo da dođe do nje.

84' - Izlazi Kanga, tragičar kada se o drugom primljenom golu radi, a ulazi Pankov. Zvezda ojačava odbranu. Drugo joj i ne preostaje u ovakvom brojnom stanju...

83' - Borjan brani dobar, snažan pokušaj rezerviste Bozoka s desne strane. Istina, lopta je išla vrlo blizu njega, pa posle njegove odbrane ostaje 2:0.

81' - Besni domaća publika zbog nove povrede domaćeg igrača. Kulibali je povlačen s leđa (što nije dosuđeno kao penal), pa je pao s leđa na igrača ispred sebe, Siopisa. Srećom, on će moći da nastavi meč

78' - Već dva minuta se ukazuje pomoć domaćem igraču Abdolakira, kog iznose na nosilima. Đaninija menja Lahtmi, a teže povređenog Abodlakira Bozik. Meč se nastavlja.

76' - Dok traje kraći prekid zbog jedne povrede domaćih igrača, ne propustite: POTPUNI KRAH ZVEZDE: Trezege je ovako, nakon greške Kange, uvećao prednost Trabzonspora (VIDEO)

73' - Potpuno je stala ofanzivna igra Crvene zvezde. Sada već Milojevićevi igrači, malobrojniji u odnosu na rivala, i ne pokušavaju da nešto duže zadrže loptu. Čak i kad pokušaju, ne uspeju...

70' - Veljko Nikolić menja Bukarija u igri Zvezde.

69' - Gelor Kanga je izgubio loptu pokušavajući da predribla rivale na oko 25 metara od gola Zvezde, Elmali je prišao taman toliko da mu loptu gurne u stranu, a nju je prihvatio Basaketas. On je odmah uočio utrčavanje Trezegea, čiji je fantastičan udarac bio nedobranjiv za Borjana.

68' - GOL! Trezege za 2:0!

65' - Baš se "probudila" domaća publika posle ovog isključenja. A ovako je izgledalo prepucavanje "delija" i turskih navijača:

 

63' - Usporeni snimak je pokazao zašto je Kangva dobio drugi žuti karton. Iako nije faulirao Bakasetasa, visoko podignutom nogom je "nasrnuo" na njega, što je bilo dovoljno za javnu opomenu. Drugu za njega na ovom meču, pa je Zvezda ostala s desetoricom na terenu.

62' - Malo je ispresecana igra u ovim trenucima zbog nekih padova turskih igrača, za koje nemački sudija ne "svira" prekršaj, pa onda Turci sami izbacuju loptu, a Zvezdini bi odmah da je uvedu u igru. Zviždi se sa svih tribina... A žuti karton dobija Kangva odjednom. Crveni karton, jer je druga javna opomena!

59' - Dvostruka izmena crveno-belih. Kulibali menja Pešića u napadu Zvezde, a Mustafa - Sanoga.

58' - Eraković je probao iz punog trka da centrira, a baš je loše to uradio...

57' - Milunović je dobro bio postavljen prilikom dalekometnog šuta rivala, pa će Trabzon imati peti korner. Posle jednog od njih je i poveo domaćin, zapravo posle nastavka akcije. A posle ovog - imaće i šesti, jer je Trezegeov volej sa oko 17 metara nekog od Zvezdinih igrača zakačio, pa je lopta otišla izvan terena. Šesti korner je bio mnogo bezopasniji po goste, Borjan je došao do lopte.

56' - Nastavlja Zvezda da svoje akcije okončava nepreciznim dodavanjima. Ali, čmožda i važnije od toga, još uvek nije pronašla način da se Katai pokaže upravom svetlu. Gotovo da i nije dotakao loptu otkako je, kao najveći adut za drugo poluvreme, ušao u igru.

54' - Eraković dobija ko zna koji duel sa Trezegeom, ali drugi, ili treći put neprecizno šalje loptu napred ka saigračima, pa posed opet imaju domaćini.

52' - Brzu kontru domaćih Sanogo zaustavlja nesportski, rukama obara s leđa Basaketasa i dobija žuti karton. Drugi je opomenuti igrač Zvezde, a prvi je u šestom minutu postao Kangva.

Interesantna scena (u vreme dok se lopta nije kotrljala) - Gobeljić ispunjava želju turskih navijača da se fotografišu zajedno / FOTO: FK Crvena zvezda

50' - Đanini je dobio žuti karton jer je u napadu, vrlo neoprezno, želeći da dođe do lopte - udario po nozi Dragovića.

49' - Kao i na početku meča, domaćin ima incijativu, ali ovoga puta brže mu se završavaju akcije, jer Zvezdini igrači lakše dolaze u poziciju da pipnu loptu, što najčešće rade - izbacujući je van terena kada intervenišu u odbrani. 

47' - Zvezda nije uspela da iznova "uhvati" rivala u ofsajd zamku na oko 40 metara od svog gola, što je iznedrilo opasnu situaciju pred golom Borjana. Ipak, u situaciji 3-na-4 domaći igrači nisu najbolje izveli dodavanja, pa je sve završeno 15-ak sekundi kasnije lošim dalekometnim šutem Hamšika.

46' - Počelo je drugo poluvreme, i to uz važnu promenu u ekipi Zvezde. Umesto Slavoljuba Srnića, na terenu je Aleksandar Katai.

Srnić na meču Trabzon - Zvezda / FOTO: FK Crvena zvezda

Kraj poluvremena, gubi Zvezda sa 1:0, ali je prilično "visokim" izlaskom odbrane posle uvodnih pola sata, prilično zbunila tursku ekipu. To, zasad, nije bilo dovoljno da se dođe do povoljnijeg rezultata otkako je Hamšik bio strelac u 16. minutu, ali daje nadu crveno-belima da bi, uz ovako popravljen utisak (i dve ozbiljnije prilike), u nastavku mogli i do boljeg rezultata od aktuelnog. Inače, u prvih 45 minua Trabzon je imao 59% vremena loptu u svom posedu (pad sa 63% posle pola sata), a Zvezda je stigla rivala po broju šuteva, bilo je 5:1 za domaćine nakon 30 minuta, a sada je 5:5.

Detalj sa meča Trabzon - Zvezda / Foto: FK Crvena zvezda

45' - Minut nadoknade vremena će se igrati, pokazuje četvrti sudija

43' - Bukari dribla rivale po desom krilu, odlaže loptu za Srnića iza sebe, a njegov centaršut iznudio je samo aut. U nastavku te akcije Kanga je napravio prekršaj u napadu.

41' - Zvezda i po minut, dva ima loptu na suparničkoj polovini terena, no nema baš najjasniju ideju kako da defanzvini bedem probije, kada se bedem postavi. Dok lopta "kruži po tlu", još se i čini da bi se mogao naći neki procep, ali čim se podigne, kao što je Eraković sada probao da proigra Kangvu, odmah intervenišu "telom o telo" igrači Trabzona i - uglavnom dobijaju te duele. Prednjači zasad Mark Bartra, 31-godišnjak koji je šest sezona igrao za prvi tim Barselone.

39'  - Definitivno su dve uzastopne Zvezdine šanse primirile nalete domaćih, koji su počeli više da greše, jer im raste i nervoza. Olako fauliraju rivale na krajnje nesportske načine (povlačenje rukama s leđa, laktanje i slično), a olako i gube loptu. 

35'  - Dva, tri minuta dobrog ofanzivnog izdanja Zvezde kao da su podigli samopouzdanje odbrani, koja je na 40 metara od svog gola "uhvatila" rivala u ofsajd zamku.

33' - Drugi šut Zvezde u kratkom vremenskom razdoljbu, i to posle odličnog napeta domaćih, ali samo do šesnaesterca gostiju. Usledila je kontra 3-na-3, završena šutem Bukarija iskosa s desne strane. Gađao je dalji gornji ugao, golman Trabzona izbacio loptu u korner, posle kog je "boksovao" loptu skoro do centra. Zvezda u nastavku akcije nije uspela da opet pripreti.

31' - Prva ozbiljnija akcija Zvezde. Kangva je pretio po desnoj strani napada, bio izblokiran, a potom je usledio centaršut s desnog krila koji nije stigao do Pešića, ali jeste na levoj strani do pridošlog defanzivca Rodića. Njegov snažan šut, "iz prve", poslao je loptu "nebu pod oblake".

30' - Posle pola sata igre, Trabzon je stigao do 63% vremena s loptom u posedu, vodi sa 5:1 u šutevima, a 15:5 u obećavajućim napadima. 

27'  - Navijači Zvezde, "delije", skandiraju ime svog ubijenog pripadnika, Marka Ivkovića, koji je nožem upravo u Turskoj usmrćen kada je došao na utakmicu crveno-belih u Evroligi:

26' - Hamšik je oduzeo loptu Kangi, a Eraković uspešno nadmudrio Trezegea (opet) i sprečio da iznudi korner.

22' -Ovako je Hamšik doneo prednost Trabzonsporu protiv Zvezde (VIDEO)

21'  - Eraković za sada uspeva da izađe na kraj s rivalima u situacijama 1-na-1. Trezege je probao da ga predribla, bezuspešno. 

19' - Uzdrmana je Zvezda. Greše i njeni najiskusniji igrači, pa je tako Milunoviću loptu oduzeo Đanini, dodao Hamšiku koji je odmah probao da proigra saigrače centaršutem, a nezgodan let lopte nije ipak zbunio Borjana.

17' - Posle privremenog izbacivanja lopte iz kaznenog prostora (nakon pomenutog kornera do kog je Trabzon došao sjajnim šutem Trezegea, te odbranom Borjana), domaćin je odmah povratio posed, a egipatski internacionalac Trezege je uočio da je Zvezdina odbrana, na svojoj levoj strani, potpuno zaboravila na Mareka Hamšika. Proigrao ga je prebacivši defanzivce crveno-belih, a as koji je do prošle godine harao terenima Italije - glavom je poslao loptu u nebranjeni deo mreže.

16' - Zvezda gubi! Hamšik daje gol glavom - 1:0!

16' - Egipćanin Trezege je fantastičan volej uputio posle kornera s desne strane, projektil je išao pod prečku, ali je odbranio Borjan. Novi korner.

15' - Trominutna inicijativa Trabzona. Druga takva u prvih 15 minuta utakmice.

12' - Posle duže akcije, te pokušaja Bukarija, pa Kange, ostalo je 0:0 usled dobre, požrtvovane igre fudbalera Trabzona. Odbrani su svesrdno pomagali u kaznenom prostoru i vezni igrači, među njima i Hamšik i Bakasetas.

11' - Zvezda se konačno oslobodila pritiska, sve češće je s loptom pred golom rivala.

10' - Nije doneo promenu rezultata ni korner crveno-belih, ni potonji pokušaj Bukarija, koji je centrirao pravo u naručje golmana Trabzona. I dalje je 0:0.

9'  - Srnić je izborio prvi korner za Zvezdu, i to posle jedne brze akcije rivala nakon pomenutog Kanginog iznuđivanja prekršaja, ali i lakog gubitka lopte.

8' - Posle trominutnog, konstantnog pritiska Trabzona, Zvezda se odbranila. Kanga je potom uspeo da zadrži loptu dovoljno vešto da ga rivali fauliraju, pa će gosti moći malo da predahnu posle početne inicijative turskog kluba.

7' - Baksetas nije uspeo da iz ugla proigra saigrače u kaznenom prostoru Zvezde, ali su oni vrlo brzo došli opet do lopte. I iznudili još jedan prekršaj s leđa, ovoga puta od strane Sanoga, koji nije dobio žuti karton kao njegov saigrač Kangva malopre.

7' - Hamšik je centirao s desne strane, Milunović glavom šalje loptu u korner.

6' - Za prekršaj s leđa Kangva je dobio žuti karton. Na samom početku meča

5' - Presing domaćih na celom terenu. "Zuje" kao osice igrači Trabzona, požrtovan je Marek Hamšik, jedan od najvećih zvezda koje su došle u ovaj turski klub, a njegov saigrač Striger je iznudio prekršaj na oko 30 metara od Zvezdinog gola

4' - Prva interesantna situacija. Trabzon je loše vratio loptu golmanu Ugurčanu, Pešić je umalo stigo do nje pre čuvara mreže, ali ipak nije uspeo u toj nameri. Na drugoj strani terena usledio je prvi, i to oštar centaršut domaćih, a lopta je otišla daleko od napadača Trabzona

3' - Zvezda je svojih prvih pola minuta poseda iskoristila za dobacivanje lopte između defanzivaca, a onda je, nehotično, gostujući tim izbacio loptu u aut

2' - Trabzon ima sve vreme loptu u prva dva minuta utakmice, ali isključivo na sredini terena ili na 30 metara od svog gola

18.45 - Meč je počeo!

18.44 - Nije baš pun stadion kao što su Turci najavljivali...

18.40 - Ekipe izlaze na teren. Pozdrav navijačima, pa... uskoro početak.

18.30 - Staša Stegman, nemački arbitar, deliće pravdu na ovom meču

18.19 - Ovako izgleda stadion Trabzona, scene koje su zabeležene oko sat vremena pred početak meča

18.11 - Na zagrevanje su stigli i fudbaleri Zvezde

18.05 - Na zagrevanje su prvi izašli fudbaleri Trabzona, a od gostujući igrača, tu su zasad samo golmani (Borjan, Popović i Vasiljević).

18.00 - Navijači Crvene zvezde, "delije", već su ušli na stadion Trabzona:

Zvezdini navijači na stadionu Trabzonspora / Foto: Đ. Samoilović

17.45 - Stadion je skoro prazan sat vremena pred početak utakmice, ali domaćini obećavaju pune tribine, tvrde da su sve karte rasprodate:

Stadion Trabzona sat vremena pred početak meča sa Zvezdom / Foto: Đ. Samoilović

17.25 - Među rezervama domaćih su golmani Tepe i Kagan, te Bozok, Omur, Hugo, Unuvar, Bardi, Jusug Erdogan, Haspolat, Lahtimi, a rezerve Zvezde su čuvari mreže Popović i Vasiljević, kao i Ivanić, Pankov, Katai, Azarov, Mustafa, Nikolić, Ben, Kulibali, Gobeljić i Mitrović

17.18 - Evo i sastava: domaćin, Trabzon, u formaciji 4-2-1-3 - Čakir - Larsen, Bartra, Densvil, Elmali - Hamšik, Siopis - Bakasetas - Trezege, Maksi Gomez, Đanini. S druge strane, bez dovoljno oporavljenog Ivanića, ali i bez "desetke", Kataija, koji je ostao na klupi, gosti igraju u nesvakidašnjoj početnoj postavi:

Crvena zvezda (4-4-2) - Borjan - Eraković, Dragović, Milunović, Rodić - Kanga, Kangva, Sanogo, Srnić - Bukari, Pešić

17.17 - Podsetimo, U prvom kolu Lige Evrope Zvezda je izgubila na Marakani od Monaka sa 0:1, a Trabzon u gostima od Ferencvaroša sa 3:2, pa je na tabeli stanje ovako:

Uoči meča

Pokušaće crveno-beli da stignu do prvih bodova u ovogodišnjem izdanju drugog po jačini UEFA kupa, a svoja očekivanja pred meč na stadionu „Šenol Guneš“ izneo je trener srpskog prvaka Miloš Milojević koji je istakao da želi još bolje izdanje nego protiv Monaka prethodnog četvrtka.

- Iskreno, očekujem bolju predstavu nego protiv Monaka kako bismo podigli nivo rezultata. Poštujemo Trabzon, ali verujem u to što radimo i u ovu grupu igrača. Moramo bolje i možemo bolje. Dolazimo posle dobrog rezultata iz domaćeg prvenstva, ako budemo za nijansu bolji nego u poslednjoj trećini protiv Monaka, možemo da imamo pozitivan rezultat – poručio je Milojević.

Osvrnuo se trener crveno-belih i na zdravstveno stanje u ekipi.

- Ono je jako dobro, a Mirko Ivanić radi s ekipom. Za nas u stručnom štabu je pitanje da li i koliko Ivanić može da odgovori na ovom nivou. Znamo da može, ali moramo da kalkulišemo da li je to ceo meč, poluvreme, 20 minuta  - dodao je šef stručnog štaba Crvene zvezde.

Situacija ni za jedne ni za druge nije sjajna, s tim što su crveno-beli pobedom nad Novim Pazarom u prvenstvu prekinuli niz od tri uzastopna meča bez pobede, dok je domaćin ovog meča u ponedeljak izgubio od Adane (3:2) i nastavio sa posrtanjem na oba fronta.

Međutim, svestan je Milojević činjenice da je ranjeni lav najopasniji, dobro je sa svojim stručnim štabom prostudirao rivala.

-  Imam puno informacija, znamo da je to tim sastavljen od jako kvalitetnih pojedinaca. Ne volim da izdvajam naročito igrače, Bakaseta, Gomez, Mahmut Trezege su asovi koji imaju poseban kvalitet. Mislim da ne treba da se fokusiramo posebno na jednog fudbalera, već da se trudimo da zaustavimo sve njihove kvalitete – dodao je Zvezdin strateg.

 

Nije previše impresioniran činjenicom da Trabzon nije pobedio na 14 utakmica u Evropi, još od 2019.

- To ne mora ništa da znači, stvari su onakve kakve želite da ih vidite. Zavisi od rivala, psihološke pripreme... Ako je to za rubriku "Da li ste znali?", voleo bih da bude i 15. meč. Ali moja želja mora da bude potkrepljena našim nastupom. Jako je bitna utakmica, svaka je važna, ali ova je bitna posebno.

Optimizam ne manjka pred 2. kolo Lige Evrope:

-  Moramo da gledamo gde su naši kvaliteti. Da li smo spremni za ofanzivnu tranziciju. Postoji mogućnost za premoć, ima stvari gde možemo da budemo bolji, da kontrolišemo igru, da ih pomerimo u zone gde nama odgovara, da bismo ih kaznili. Energetski smo se podigli, imamo kvalitet da dobijemo Trabzon ili neku drugu ekipu – podvukao je Milojević.

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024