NIKAD VIĐENA FOTOGRAFIJA: DŽaja na Skupštini Partizana

NEBOJŠA Petrović

15. 09. 2022. u 11:05

ZA one koji su ga gledali uživo, najbolji svih vremena. Za one koji nisu, jedan od najboljih svih vremena. Dragan Džajić. Ovo je u svojoj autorskoj emisiji "AMARKORD" pre nekoliko godina pokušao da sazna autor ove priče, sportski novinar Nebojša Petrović.

НИКАД ВИЂЕНА ФОТОГРАФИЈА: Џаја на Скупштини Партизана

Foto: N.Petrović

Postoji li pitanje koje mu nikada nije postavljeno? Postoji li odgovor koji nikada nije dao? Ima li detalja iz njegove karijere koji su ostali nepoznati široj javnosti?

VEČITI derbi! Posebno poglavlje Džajine karijere. Listaju se fotografije sa Blagojem Paunovićem, Mocom Vukotićem, Ivanom Ćurkovićem... Svaka izaziva posebnu emociju.

- Živeo sam za duele protiv Partizana. To su bili spektakli. Ginuo sam na terenu, samo da ih pobedimo. Umelo je da bude vatre u toku meča, ali nikada nisam imao bilo kakav konflikt sa igračima crno-belih. Među nama je vladalo ono iskreno, sportsko prijateljstvo - priča legendarni Džajić.

Ko ne veruje, neka obrati pažnju na sledeće dve fotografije. Na jednoj je u društvu Branka Rašovića. Na drugoj, nadrealna scena. Džaja i Miljan kao specijalni gosti na Sednici Skupštine FK Partizan?!

- Sećam se te šetnje sa Rašom. Bilo je to u Mostaru. Ako se ne varam, tokom nekih priprema reprezentacije. Skupštine Partizana ne mogu da se setim i prvi put vidim tu fotografiju, ali me ne čudi. U naše vreme nije bilo zle krvi i mržnje prema velikom rivalu i takve pozive shvatali smo kao izraz uzajamnog poštovanja.

Zaista su ga respektovali. Iako su imali mnogo više razloga da ga preziru. Niko Partizanu nije zadao više problema u periodu od 1963. do 1975. od Zvezdinog asa sa brojem 11.

- A počelo je kao u noćnoj mori. Debitovao sam na stadionu JNA kada su nas demolirali 5:0

Nanizao je posle još 20 derbija i samo dva puta morao da tuguje. Čak 12 pobeda i šest nerešenih. Uz Boru Kostića, najbolji strelac Zvezde sa devet golova.

- Odmah posle tog debakla uspeli smo da im se revanširamo i da slavimo sa 1:0. Bila je to uvertira u fantastičnu seriju i period kada smo zaista bili superiorni u odnosu na Partizan. Poklopilo se da to bude jedna od najuspešnijih generacija u istoriji kluba i nije nam bilo ravnih na domaćem frontu.

Krstivoje "odjavio" Partizan

KAO "čudo od deteta" koje je dalo dva gola za Jedinstvo u prijateljskoj utakmici protiv Crvene zvezde, Džaja je već sa 14 godina skrenuo pažnju najvećih jugoslovenskih klubova.

- Rođen sam u zvezdaškoj porodici. Od malih nogu navijam za Zvezdu, ali prvi se javio Partizan. Došli su na Ub da razgovaraju sa mojim ocem. Činjenica je da sam u žižu fudbalske javnosti definitivno dospeo nastupom za Omladinsku reprezentaciju Beograda protiv selekcije Jugoslavije, kada sam zavrteo mozak beku Zvezde Žiki Jeftiću.

Trener podmlatka crno-belih Milomir Strizović je imao veliku želju da ga dovede na JNA. Ponudili su sobu za stanovanje, neograničen broj besplatnih autobuskih karata do Uba, džeparac... plus internat i hranu u menzi. Na sve to, moj Krstivoje je odmahnuo rukom i rekao: "njemu je ovde škola na 50 metara od kuće, a hrani se kod majke".

Bonus video: Kad himna Srbije, "Bože pravde", zagrmi u Rusiji...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)