DARKO PANČEV OTVORIO DUŠU HRVATIMA: "Neigranje na EP 1992. veliki ožiljak, Arkan je bio drugačiji od ostalih vođa navijača"

Novosti online

06. 08. 2022. u 13:23

NEKADAŠNjI fudbaler Crvene zvezde i reprezentacije SFRJ Darko Pančev bio je jedan od najboljih svetskih golgetera krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka. Sa Zvezdom je bio prvak Evrope i sveta, Zlatna kopačka i Srebrna lopta Starog kontinenta.

ДАРКО ПАНЧЕВ ОТВОРИО ДУШУ ХРВАТИМА: Неиграње на ЕП 1992. велики ожиљак, Аркан је био другачији од осталих вођа навијача

Foto arhiva VN

U velikom intervjuu za hrvatski portal Indeks.hr Pančev se prisetio slavnih dana svoje karijere, a Hrvate su najviše zanimali detalji vezani za Arkana, dešavanja sa Maksimira iz maja 1990. i za raspad SFRJ.

Mnogi smatraju da je raspad Jugoslavije počeo 13. maja 1990. kada su se desili neredi na Maksimiru uoči neodigrane utakmice Dinamo - Crvena zvezda.

– Igrao sam na tom stadionu pre toga u dresu Vardara i Zvezde i nikada nije bilo nereda. Tog dana neko je očigledno planirao da se to dogodi. Ispočetka sam bio šokiran, pa zabrinut, ali se nisam plašio. Obezbeđenje je bilo tu, uz nas su stajali igrači Dinama. Kada se situacija smirila ostali smo sa igračima Dinama i malo pričali. Pozdravili smo se i rastali. Nažalost.

Hrvate je posebno zanimalo šta Pančev misli o Željku Ražnatoviću Arkanu koji je u to vreme bio vođa Delija.

- Da, logično je bilo da sam ga upoznao s obzirom na to da je bio vođa Delija. Sličnih tipova navijača kao što je bio on je bilo svugđe, ali da, izgleda da je on ipak bio nešto drugačiji.

Zvezda je u odbranu evropske titule krenula hendikepirana zbog embarga koji je usledio posle raspada SFRJ. Iz istog razloga u redove crveno-belih nisu došli hrvatski fudbaleri Šuker i Bokšić a Pančev je diguran da bi s njima Zvezda dominirala Evropom i narednih sezona.

– Istina je da se pričalo o dolasku Šukera, Bokšića i još nekih igrača. Tada je došao rat, sankcije, sve se raspalo. Zvezdi je zabranjeno da igra na "Marakani" i to je imalo poguban učinak na ekipu. Da smo igrali evropske utakmice u Beogradu siguran sam da bismo još jednom postali prvaci Evrope - jasan je Pančev.

Možda i najveći žal u karijeri mu je što reprezentacija Jugoslavije, opet zbog sankcija, nije imala šansu da igra na Evropskom prvenstvu 1992. godine.

– Bili smo prvi u tim kvalifikaicjama, dao sam 10 golova na sedam mečeva. Momci su igrali fenomenalno, da nije bilo tih sankcija uveren sam da bismo ubedljivo osvojili titulu prvaka. Svi mi bili smo neopravdano kažnjeni, kad se setim svih tih igrača i divnih momaka, srce mi puca. Na mene je to ostavilo veliki ožiljak - zaključio je Pančev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri