ATRAKTIVNO POJAČANJE NA SENJAKU: Mladi reprezentativac Jamajke novo pojačanje Grafičara

Novosti online

21. 07. 2022. u 15:29

OMLADINSKI reprezentativac Jamajke Dankan Mekenzi predstavlja još jedan zalog za budućnost fudbalskog kluba Grafičar, koji se u poslednjih nekoliko godina ističe kao jedna od najboljih sredina za razvoj mladih igrača.

АТРАКТИВНО ПОЈАЧАЊЕ НА СЕЊАКУ: Млади репрезентативац Јамајке ново појачање Графичара

FK Grafičar

Dankan je sa nacionalnim timom svoje zemlje učestvovao na KONKAKAF Kupu, a nakon reprezentativnih obaveza priključio se timu Marka Neđića na pripremama na Zlatiboru.

- Pripreme napreduju sjajno. Za sada ide sve u pravom smeru. Imao sam blažu povredu, koja me je par dana sprečila da treniram, ali je sve sada u najboljem redu – rekao je na početku razgovora Dankan.  

- Igranje za nacionalni tim bilo je sjajno iskustvo. Uvek je čast i sreća reprezentovati svoju zemlju. Nažalost, poraženi smo u četvrtfinalu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u U20 kategoriji. Ipak, ponosan sam na momke, na borbu i pruženo zalaganje.

Mladi fudbaler sa Jamajke nedavno je potpisao trogodišnji ugovor sa razvojnim timom Crvene zvezde.

- Moji prvi utisci po potpisivanju ugovora sa Grafičarom su sjajni. Bio sam veoma zadovoljan načinom kako su me svi prihvatili i kako su prijateljski nastrojeni. Mogu slobodno da kažem da sam pozitivnu energiju i duh osetio od prvog trenutka i to je nešto što mi mnogo znači – ističe vezni fudbaler i dodaje da fudbal doživljava kao zabavu i priliku da ispuni svoj životni san.

- U Grafičar sam došao prvo putem probe. Moje razmišljanje tada bilo je da se pokažem na najbolji način i da se zabavim. Rekao sam sebi da moram da uživam u iskustvu i svakom provedenom danu, ali i da moram da dam sve od sebe da bih nekome pokazao kakav sam fudbaler. Srećom, upravo to se i desilo. Ostvario sam svoj životni san, a to je da postanem profesionalni fudbaler.

FK Grafičar

Tim sa Senjaka posebnu pažnju posvećuje razvoju mladih igrača i u prethodnoj sezoni ekipa Marka Neđića važila je za ubedljivo najmlađu u Prvoj ligi Srbije.

- Projekat koji Grafičar ima mi se od samog starta svideo. Ne može da se kaže da mnogo klubova ima takvu zamisao i sredinu. Veoma je dobro što klub investira u budućnost i u razvijanje mladih i talentovanih igrača. Sjajno je što postoji i balans i što su tu igrači koji imaju dosta profesionalnog iskustva i služe nam kao pravi mentori. Tu pre svega mislim na Ibanjeza, Kasalicu, Kaluđerovića i Stojčeva. Zaista pokušavam da upijem i naučim što više stvari mogu od njih, jer imaju šta da mi pokažu.

Dankan je pričao o razlikama i sličnostima njegove domovine – Jamajke, i Srbije, u kojoj započinje profesionalnu karijeru.

- Jamajka je mnogo udaljena od Srbije i zasigurno je drugačija. Pre nego što sam dolazio u Srbiju, očekivao sam da ću imati zaista težak posao da se naviknem i prilagodim. Velika je razlika u vremenu, hrani, kulturi, kao i u komunikaciji. Ipak, za sada vreme uopšte nije bilo problem. Iznenađujuće je i to što zaista uživam u hrani i generalno stilu i načinu života. Priznajem da je najveći izazov jezička barijera. Pokušavam da naučim što više reči na srpskom, ali je veoma težak jezik. Srećom, neki treneri i saigrači koji pričaju engleski mi dosta pomažu i hvala im na tome. Trenutno, zaista mi se sviđa Srbija. Ljudi su veoma ljubazni i sve je prelepo.

Pozitivna iskustva na početku boravka u Srbiji preneo je i svojim sunarodnicima na Jamajci.

- Pričao sam familiji, prijateljima i ostalim ljudima zainteresovanim za moje putovanje i dosadašnje iskustvo u Srbiji. Rekao sam im da je Grafičar sjajan klub, da daju poseban akcenat na mlade fudbalere i svi su se složili da je takav klub pravo mesto za mene. Preneo sam im zaista iskreno sjajne utiske koje sam poneo iz Srbije.

Dankan Mekenzi već je upisao prve minute za Grafičar tokom kontrolnih mečeva. Može da pokrije više pozicija u veznom redu i napadu.

- Moj fudbalski uzor je Lionel Mesi. Što se tiče moje igre, mislim da su mi najbolji kvaliteti pas i pregled igre, kao i dribling. Ako bih morao da istaknem neku manu, to bi bili vazdušni dueli. Što se tiče pozicije na kojoj se vidim, sigurno da bi idealna bila ofanzivni vezni, ali nemam nikakav problem da se prilagodim svim zahtevima stručnog štaba.

Za kraj, o ambicijama kluba u narednoj sezoni kaže:

- Naš tim je sposoban za velika dela i velike uspehe. Verujem da možemo da izborimo promociju u Superligu, posedujemo sve kvalitete – zaključio je Jamajčanin.

Grafičar takmičenje u Prvoj ligi Srbije otvara 30. jula u Šapcu. Duel tima Marka Neđića sa ekipom Mačve zakazan je za 20 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja