TIP - TEMA: "Kamenolom" brusi Zvezdu, Kiprani zapretili Partizanu

GROZNICA poslednjeg kola UEFA takmičenja hvata Evropu. Od kalkulacija se vrti u glavi, u Ligi šampioni, Ligi Evrope i Ligi konferencija na programu je završni čin prve faze, a velike uloge imaće i srpski “večiti” rivali Crvena zvezda i Partizan, koji imaju šansu da utakmicama protiv Brage i Anortozisa “overe” proleće u međunarodnim takmičenjima.

ТИП - ТЕМА: Каменолом бруси Звезду, Кипрани запретили Партизану

FOTO: M. Vukadinović

Tako će obezbediti sebi dodatni priliv novca, ali i povećati nacionalni koeficijent Srbije na UEFA list kako bi ostali u trci za 11. poziciju koja donosi jednog direktnog učesnika u Ligi šampiona u sezoni 2023/2024. i drugog u kvalifikacijama za elitno takmičenje.

Na prvi pogled jasno, Zvezda sa daleko težim zadatkom pred sobom. Gostovanje u popularnom “Kamenolomu” u Bragi (četvrtak, 21.00) može mnogo da donese, ali i odnese.

Računica je puno, ali je jedno sigurno – ukoliki četa Dejana Stankovića ostvari pobedu, završiće kao prva u grupi i plasiraće se direktno u osminu finala Lige Evrope. U slučaju remija, Zvezda će sasvim izvesno biti druga, ali sve će to zavisiti i od okršaja Ludogoreca i Midtjilanda.

Danci su trenutno treći sa osam bodova, Braga druga (9), Zvezda prva (10), tako da će jedni od drugih zavisiti. Vredno je i napomenuti da u međusobnom skoru koji se prvenstveno gleda u slučaju istog broja bodova, Midtjiland ima prednost u odnosu na crveno-bele, koji sa druge strane imaju istu tu prednost nad Bragom zbog pobede u Beogradu (2:1), ali bi se onda u slučaju poraza to promenilo.

BARSA NA “NEMOGUĆOJ MISIJI”

Pobeda protiv Bajerna ili ispadanje iz Lige šampiona. Tako glasi zadatak, za mnoge i nemoguć, fudbalera Barselone. Ako Benfika dobije Dinamo Kijev, a Katalonci ne uspeju da sruše bavarsku mašineriju, preseliće se u Ligu Evrope. U slučaju trijumfa, neće imati te brige, a remi im ne odgovara zbog lošijeg međusobnog skora sa Portugalcima. Neizvesna situacija u elitnom takmičenju vlada i u grupi B gde se Milan, Porto i Atletiko bore za drugu poziciju. U poslednjoj rundi, “rosoneri” će na neumorni Liverpul u Italiji, dok će “jorgandžije” gostovati Portu. Napeta situacija je i u objektivno najslabijoj grupi LŠ, gde će dueli Salzburga i Sevilje, kao i Volfsburga i Lila odlučivati o položaju na sve četiri pozicije, a bitno je napomenuti da su svi u igri za prolaz, ali i ispadanje.

Ako bude druga, Zvezda ide u plej-of rundu Lige Evrope, gde čeka jednog od trećeplasiranih timova iz Lige šampiona, dok treća pozicija donosi mesto u istoj rundi Lige konferencija, sa jednim od drugoplasiranih timova iz najslabijeg UEFA takmičenja i predstavljalo bi vid “utešne nagrade”.

Što se tiče Partizana, koji je porazom od Flore (1:0) u prošlom kolu sebi zakomplikovao život, protiv najslabijeg rivala u grupi Anortozisa (četvrtak, 18.45) ima “zicer” u Humskoj za drugu rundu Lige konferencija.

Crno-beli ne mogu do prvog mesta, ali mogu da ostanu bez celog plena u slučaju remija ili poraza i u slučaju da Flora napravi senzaciju protiv Genta u Belgiji. Duel na Kipru Partizana i Anortozisa protekao je u apsolutnoj dominaciji lidera srpskog prvenstva, pa nema razloga da tako ne bude i u četvrtak, s obzirom na kadar kojim raspolaže trener Aleksandar Stanojević, ali i na snagu gostiju.

Nije napeto samo u grupama srpskih klubova, već i u ostalim. Tako, na primer, Sosijedadu je protiv PSV neophodan trijumf za prolaz u drugu fazu, dok je najneizvesnije u grupi gde su Lester, Spartak Moskva, Napoli i Legija. Sva četiri tima imaju šanse za prolaz, ali i ispadanje, a parovi poslednjeg kola su: Legija – Spartak, Napoli – Lester, što je, bez dileme, i najveći derbi završne runde.

Dinamo iz Zagreba će imati težak zadatak protiv Vest Hema, kako bi ostao u Ligi Evrope, za šta mu je dovoljan i bod u Londonu, dok će Genk protiv Rapida iz Beča u slučaju trijumfa i poraza hrvatskog kluba proći dalje, a “modre” poslati u Ligu konferencija, gde takođe “kulja”.

Foto: M.Vukadinović

 

Randers će morati da se čupa svim silama protiv AZ Alkmara kako bi zadržao drugu poziciju, na koju juriša i Jablonec, koji ima duel sa “fenjerašem” grupe Klužom. Direktan duel Slavije Prag i Union Berlina takođe će odlučivati o drugoplasiranom u grupi E, dok se u grupi F takođe vodi bitka za plej-of. PAOK ima zicer protiv Linkolna, dok će Slovan na prvoplasirani Kopenhagen.

U slučaju da oba tima trijumfuju, odlučivaće gol razlika, koja je trenutno na strani Slovaka, ali Grci igraju protiv gibraltarskog predstavnika, koji je u prethodnih pet rundi primio 15 pogodaka i ne bi trebalo da “spuste ručnu”, čak i ako rano povedu.

Na pragu ispadanja je Totenhem, posle blamaže sa Murom ugrožen im je prolaz, pa moraju da se “vade” protiv Rena, dok bi Viteseu što ubedljiviji trijumf protiv Slovenac olakšao put do druge runde u slučaju i da “pevci” pobede, pošto bi u tom slučaju imali isti broj bodova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a