EMOTIVAN GOVOR MISTEROVE UNUKE: "Za neke je bio gospodin Antić, za neke Antara, za nas - deda" (FOTO)

N.JANKOVIĆ

17. 07. 2021. u 13:52

Našao je fudbalski mister i strateg svetskog formata, užički Antara, mir meću svojim Erama.

ЕМОТИВАН ГОВОР МИСТЕРОВЕ УНУКЕ: За неке је био господин Антић, за неке Антара, за нас - деда (ФОТО)

Foto: N.Janković

Petnaest meseci posle odlaska, zbog pandemije i propisanih mera, urna sa posmrtnim ostacima Radomira Antića je iz Španije prebačena u grad na Đetinji, a na gradskom groblju Dovarje od supruga, oca i dede, prijatelja i jedinstvene sportske ličnosti oprostili su se članovi njegove porodice, drugovi sa kojima je koračao kroz život, brojne ličnosti iz javnog života sa svih meridijana, kao i stotine sugrađana koji će ga pamtiti.

Legendarni srpski fudbalski trener jedini je stručnjak koji je vodio tri španska šampiona: Real, Barselonu i Atletiko. Bio je jedini strateg koji je od reprezentacije stvorio složnu porodicu vrativši joj ugled i poštovanje, a do kraja života ostao je uz klubove u kojima je svoje fudbalske snove ostvario, uz svoj Partizan i užičku Slobodu.

Uz članove njegove porodice, suprugu Veru, sina Duška, ćerku Anu, unuke Radomira i Marka, Ivanu i Petru, porodicu njegovog brata Dragomira, uz gradske i srpske fudbalske zvaničnike, poslednju poštu fudbalskom misteru odali su brojni sportisti svetskog renomea.

Među njima su Nemanja Vidić, Vladimir Petrović Pižon, Milan Lane Jovanović, Dejan Stanković, Nenad Milijaš, Bata Mirković, košarkaši Vlade Divac, Nikola Lončar i Miroslav Radošević…

- Za nekoga si bio Anta, Antara, Rade ili Radomir, mister, a za nas si bio deda kome smo zahvalni zbog ljubavi kojom si nas obasipao. Želeo si da budemo dobra deca i da izrastemo u poštene ljude. Bio si vanserijski u svakom smislu te reči, po onome što si radio u fudbalu zna te ceo svet, a ono nama najdraže, ostaje sačuvano samo za nas. Otišao si, ali je sve što si ostavio iza tu za sva vremena – oprostila se od Radomira Antića njegova unuka Ivana.

Njegovi prijatelji, Užičani, „užički originali“, ljudi sa kojima je čuveni trener gajio i čuvao neraskidiva drugarstva, prepoznatljivi po poznatom erskom duhu, ispratili su svog Antaru poslednji put.

- Ozbiljnost, marljivost, predanost poslu i jak karakter Radomir je poneo iz porodice, vrline je nasledio od oca Jova i majke Milke. Mogao je biti sjajan, vrhunski inženjer poput brata Dragomira, ali je Anta imao svoj jedinstveni put. Prijatelje je imao među sportskim velikanima, ali i boemima sa kojima je drugovao u Gradskoj kafani, pamti ga njegova generacija, zbog druženja sa nama nikada nije propuštao let iz Kine, Španije, Engleske… Sa velikom tugom te ispraćamo, zajedno sa tvojom porodicom – reči su Antićevih školskih drugova sa kojima je do poslednjeg dana ostao blizak.

Nekadašnji predsednik FK Sloboda Dragan Subotić, izrazio je želju da gradski stadion u Užicu ponese ime Radomira Antića.

- Imao sam 12 a on 19 godina, kada sam ga prvi put video u Slobodi, bili smo svi opčinjeni njegovim talentom i umećem i to je trajalo do kraja, kroz sve ove decenije. Nadimci profesor i mister nisu se dogodili slučajno, svi mi od igrača, fizioterapeuta, sportskih radnika i publike gledali smo kako Antić vodi treninge, to je bila umetnost kojoj smo se divili, on ništa nije prepuštao slučaju, valjalo je samo ćutati i od njega učiti - naglasio je Subotić – Bio je i ostao najveći ambasador Užica, a mi mu se moramo odužiti. Očekujem, predlažem i podržavam osluku da gradski stadion ponese ime Radomira Antića, gde će se zajedno sa Partizanom upriličiti i internacionalni turnir.

Posle opela uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, hiljade Užičana ispratile su „svog Antaru“, a urna sa posmrtnim ostacima jedinstvene sportske ličnosti pohranjena je u porodičnoj grobnici Antića na groblju Dovarje. Mister počiva među svojima, u gradu u kome je odrastao, koji je najviše voleo i pripadao bez ostatka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!