KRAJ ZLATNIH GLOBUSA? Glumci i kompanije bojkotuju holivudsko udruženje stranih novinara zbog nedostatka različitosti

V. M. P.

11. 05. 2021. u 23:50

HOLIVUDSKA zvezda Tom Kruz (58) vratio je sva tri Zlatna globusa, koje je dobio 1990. i 1997. kao najbolji glumac u filmovima "Rođen 4. jula" i "Džeri Megvajer", i 2000. za najboljeg sporednog glumca u filmu "Magnolija".

КРАЈ ЗЛАТНИХ ГЛОБУСА? Глумци и компаније бојкотују холивудско удружење страних новинара због недостатка различитости

Foto Foto AP/ Foto Vikipedija

Time se pridružio sve dužoj listi poznatih ličnosti i kompanija koje bojkotuju Holivudsko udruženje stranih novinara (HFPA), organizatora dodele nagrada Zlatni globus, jer među svojih 87 članova, iz 55 zemalja, nemaju nijednog crnog novinara.

Na listi su i "Netfliks", "Amazon", kao i američka televizija En-Bi-Si, koja je u ponedeljak saopštila da neće prenositi ceremoniju dodele Zlatnih globusa 2022, zbog nedostatka različitosti i transparentnosti, ali ostavljajući mogućnost da to uradi 2023. ako se stvari srede. Iz "Vorner brosa" su saopštili da će prestati sa projekcijama i drugim događajima za HFPA, sve dok se nešto značajno ne promeni. Izvršni direktor "Netfliksa" Ted Sarandos naveo je u pismu da ne veruju da će se HFPA boriti protiv sistemske raznolikosti, što nagoveštava da će se i ta striming platforma povući sa dodele Zlatnih globusa. Američka nevladina organizacija GLAAD takođe je prozvala HFPA zbog nedovoljne uključenosti kada je reč o LGBT populaciji.

Skarlet Johanson, Mark Rafalo, Tom Kruz, Foto EPA

Glumica Skarlet Johanson (36), koja je četiri puta bila nominovana za Zlatni globus, ali ga nijednom nije osvojila, pozvala je kolege iz filmske industrije da se priključe bojkotu HFPA.

- Kao glumica koja promoviše film, od mene se očekuje da učestvujem na konferencijama za štampu i dodelama nagrada - navela je Johansonova u saopštenju.

- U prošlosti je to često značilo suočavanje sa seksističkim pitanjima i primedbama određenih članova HFPA, koji su se graničili sa seksualnim uznemiravanjem. To je razlog zašto već godinama odbijam da učestvujem na njihovim konferencijama.

DRASTIČAN PAD GLEDANOSTI

CEREMONIJA dodele Zlatnih globusa doživela je pad televizijske gledanosti poslednjih godina, ali se i dalje svrstava među najgledanije, posle Oskara i Gremija. Zlatni globusi su 28. februara dodeljeni po 78. put, ali su privukli samo 6,9 miliona gledalaca, što je pad od 63% u odnosu na dodelu iza 2020, koju je gledalo 18,4 miliona ljudi.

Uz Skarlet su stali i glumci Dejvid Ojelouo i Mark Rafalo. Nakon bure koja je počela još u februaru, kada je "Los Anđeles tajms" otkrio da HFPA nema nijednog crnca među članovima, to udruženje je saopštilo da će sprovesti korenite reforme, što je brže moguće i što pažljivije. Planiraju da do avgusta prime novih 20 članova, da oforme Odbor za odgovornost, da obuče sve članove kako da se ponašaju, da ih ne bi optuživali za seksualno uznemiravanje.

Inače, Zlatne globuse već decenijama prate kontroverze koje se tiču novinara članova HFPA i njihovih napora da spreče druge da se pridruže udruženju. Jedan od najvećih skandala desio se kada je HFPA dodelio Zlatni globus Piji Zadori za "najbolju novu zvezdu", za ulogu u filmu "Leptir" iz 1981, koji je kritika "sahranila". Nagrada joj je pripala nakon što je njen tadašnji suprug, izraelski milijarder Mešulem Riklis, sve članove HFPA častio putem i zabavom u Las Vegasu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati