VESTOVE PATIKE ZA 1,8 MILIONA DOLARA: Obuća koju je reper nosio na 50. dodeli gremija prodata po rekordnoj ceni

V. M. P.

27. 04. 2021. u 22:34

PAR crnih patika koje je američki reper Kanje Vest (43) nosio 2008. na 50. dodeli Gremi nagrada, prodat je za rekordnih 1,8 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća "Sodebis". Radi se o prototipu "najki er jizi 1" modelu, iz Vestove modne linije "Jizi", koja ga je, navodno, učninila najbogatijim crncem u Americi i milionerom.

ВЕСТОВЕ ПАТИКЕ ЗА 1,8 МИЛИОНА ДОЛАРА: Обућа коју је репер носио на 50. додели гремија продата по рекордној цени

Foto AP

Patike broj 45, od meke crne kože, sa perforiranim detaljima u gornjem delu, dok je peta brendirana znakom "najki". Preko risa je "jizi" kaiš i medaljon sa inicijalom "j", u jarkoružičastoj boji. Kupila ih je, na privatnoj aukciji, platforma za investiranje u patike Raresapp. Prodaja je oborila rekord i ovo je prvi par patika čija je cena premašila milion dolara. Do sada je rekord držao par patika "85 džordan 1s" koje je košarkaška superzvezda nosila kada na egzibicionom meču u Italiji, zakucavajući loptu u koš, razbio tablu od pleksiglasa. One su 2000. prodate na aukciji kuće "Kristis" za 615.000 dolara, dok su Vestove patike utrostručile tu cenu.

Interesovanje za modu i kreiranje, Vest je pokazao još na početku karijere. Reper je 2006. lansirao svoju liniju odeće, a tri godine kasnije sarađivao je sa kompanijom "Najki" na kreiranju sopstvenih patika "er jizi", čija se druga verzija pojavila na tržištu 2012. Tako je postao prva javna ličnost, a da nije sportista, koja je dobila ugovor za patike sa "Najkijem". Krajem 2015. "Adidas" je zvanično potvrdio novi ugovor o saradnji sa Vestom. Prva serija "adidas jizi busts", od 9.000 pari patika, bila je dostupna samo u Njujorku, a rasprodata je za svega 10 minuta. Kanje je na Njujorškoj nedelji mode premijerno predstavio liniju odeće "jizi sizon 3", uz promociju albuma "Pablov život". U junu 2016. "Adidas" je objavio novi dugoročni ugovor sa Vestom, kojim se linija "jizi" proširuje na mnogobrojne prodavnice i sportske utakmice.

Kanje se ove godine razišao od supruge, rijaliti zvezde Kim Kardašijan, sa kojom je u sedmogodišnjem braku dobio četvoro dece. Dobitnik 21 nagrade Gremi prošle godine se neuspešno kandidovao za predsednika SAD.

SPASAO GA ISUS HRIST

NAKON uspeha pesme Jesus walks, sa debi albuma College dropout iz 2004, Vest je prihvatio Isusa Hrista kao svog spasioca. On se deceniju kasnije, na jednom koncertu, izjasnio kao hrišćanin. Svoju hrišćansku veru potvrđivao je i na "Tviteru", a gostujući u emisiji Džimija Kimela, u kojoj je govorio o albumu "Isus je kralj", reper je rekao da se u potpunosti posvetio hrišćanstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)