PUBLIKA JEDINI ŽIRI: Najavljen povratak festivala "Beogradsko proleće"

M. Ć.

18. 04. 2021. u 09:18

BEOGRADSKA "Kombank dvorana", bivši "Dom sindikata", ima cilj da nekada prestižni festival "Beogradsko proleće", koji je nastao na jučerašnji dan, pre tačno 60 godina, ponovo oživi u novom ruhu, nakon što je prava za tu smotru i brend otkupila od Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike.

ПУБЛИКА ЈЕДИНИ ЖИРИ: Најављен повратак фестивала  Београдско пролеће

Foto A. Stanković

U planu je da, po poboljšanju epidemiološke situacije, ponovo na dobro znanoj pozornici, nastupe velikani domaće zabavne scene.

Na prvom festivalu održanom 17. i 18. aprila 1961. u "Domu sindikata", jedini žiri bila je publika. Nastupili su Đorđe Marjanović, Predrag Gojković Cune, Tereza Kesovija, Lola Novaković, Nada Knežević, Dušan Jakšić... Pobednička pesma je bila "Anđelina", čije su verzije izvodili Đorđe Marjanović i autor Radoslav Graić. Drugo mesto osvojio je, takođe, Đorđe Marjanović sa pesmom "Nek prođe zima", dok je treće mesto pripalo Marku Novoselu za numeru "Valovi". Festival se vremenom širio u muzičko-programskom smislu, pa su se od 1971. godine organizovale takmičarske večeri novih gradskih pesama i romansi i dečje zabavne muzike. Za "Beogradsko proleće" mnogi smatraju da je bilo u rangu sa izuzetno značajnim Opatijskim festivalom, a nisu bila retka ni poređenja sa planetarno čuvenim italijanskim festivalom u Sanremu.

Na inicijativu Umetničkog ansambla "Stanislav Binički" i nedavno preminulog kompozitora i dirigenta Vojkana Borisavljevića, od 2009. do 2011. godine su u "Domu sindikata" održavani koncerti evergrin muzike "Proleće u Beogradu", gde su nastupali Đorđe Marjanović, Lola Novaković, Miki Jevremović, Leo Martin, Bisera Veletanlić, Neda Ukraden, Maja Odžaklijevska, Radmila Karaklajić, Zafir Hadžimanov, Ljiljana Petrović, Boris Bizetić, Beti Đorđević, Lado Leskovar, "Lutajuća srca", Tereza Kesovija i drugi. Festival "Beogradsko proleće" nakratko je bio obnovljen 2014. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna