POSLUŠAJTE NOVE PESME MUZIČARA IZ "KLUBA 27": Ovako bi zvučalo da su živi Kobejn, Ejmi, Morison i Hendriks (VIDEO)

Novosti online

07. 04. 2021. u 21:20

ПОСЛУШАЈТЕ НОВЕ ПЕСМЕ МУЗИЧАРА ИЗ КЛУБА 27: Овако би звучало да су живи Кобејн, Ејми, Морисон и Хендрикс (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

ZAHVALJUJUĆI veštačkoj inteligenciji sada možete čuti kako bi zvučale nove pesme muzičara iz "kluba 27" - Nirvane, Ejmi Vajnhaus, D Doorsa i DŽimija Hendriksa.

Naime, nedavno pokrenuti projekat "Lost Tapes of the 27 Club" koristi softver AI za stvaranje pesama u stilu muzičara koji su umrli u 27. godini, piše portal Konsekvens of Saund.

Jedna od predstavljenih pesama zove se "Drowned in the Sun" i po svemu - rifovima, prelazima i tekstu, zvuči kao da ju je zaista napisao pokojni Kurt Kobejn.

Naime, Guglov program veštačke inteligencije Magenta korišćen je za analizu muzike tog pionirskog grandž benda i stvaranje instrumentalne pesme. Za pravljenje tekstova koristila se veštačka neuronska mreža, dok je vokale snimio Erik Hogan, frontmen Nirvane.

U program Magenta ubacivalo se do 30 pesama svakog izvođača u formi MIDI datoteka.

Program je zatim preveo "visinu tona i ritam u digitalni kod koji se može sintetizovati za ponovno stvaranje pesme". Novi spojevi nastali su "ispitivanjem izbora muzičkih nota, ritmičkih prelaza i harmonije u MIDI datoteci".

Izgubljene pesme kluba 27 delo je "Over The Bridge", organizacije iz Toronta koja pomaže članovima muzičke industrije koji se bore s mentalnim bolestima.

Šon O'Konor, jedan od članova upravnog odbora, opisao je postupak korišćenja Magente:

"Uzeli smo 20 do 30 pesama svakog od izvođača kao MIDI datoteke i razlomili ih na rif, solo, vokalnu melodiju ili ritam gitaru i ubacili ih jedno po jedno. Ako stavite cele pesme, program se zbuni i ne zna kako bi to trebalo da zvuči.

Ali ako imate samo hrpu rifova, izbaciće oko pet minuta novih rifova napisanih AI-em, od kojih je 90 posto stvarno loše i ne može se slušati. Dakle, počnete da slušate i izdvajate zanimljive trenutke".

Kako bi napravili tekst, O’Konor i njegov tim koristili su na sličan način veštačku neuronsku mrežu.

Prošle godine, digitalna agencija Space150 koristila je istu tehnologiju za stvaranje tekstova za "Jack Park Canny Dope Man", pesmu napravljenu veštačkom inteligencijom po uzoru na muziku Travisa Skota.

Ostali pokojni umetnici čija je muzika dobila AI tretman su: Ejmi Vajnhaus, DŽim Morison - D Doors, i DŽimi Hendriks.

Poslušajte "novootkrivene" pesme, i pišite u komentarima kako vam zvuče.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)