NISAM PREPOZNAO PRINCEZU: Francuski lekar o poslednjim trenucima princeze Dajane

Goran ČVOROVIĆ

03. 10. 2022. u 09:20

ZNAM da će to za mnoge biti iznenađujuće, ali nisam prepoznao princezu Dajanu. Tim rečima obratio se francuski lekar Frederik Maje, koji je, pre tačno 25 godina, prvi priskočio u pomoć stradalima u "mercedesu" u noći između 30. i 31. avgusta 1997. u tunelu kod mosta Alma u Parizu.

НИСАМ ПРЕПОЗНАО ПРИНЦЕЗУ: Француски лекар о последњим тренуцима принцезе Дајане

Foto: Arihva Novosti/AP Photo/Denis Paquin

Doktor Maje se vratio na događaje od pre četvrt veka, kada se, sticajem okolnosti, našao u situaciji da pruži prvu pomoć britanskoj princezi. Vraćao se, sa svojim partnerom, sa jednog rođendanskog slavlja i prolazio kolima u suprotnom pravcu, kada je primetio smrskani automobil koji se pušio. Imajući u vidu da je lekar koji se uz to još bavi i urgentnom medicinom, tada mladi doktor odmah je zaustavio automobil i potrčao ka unesrećenima.

- Moja uloga kao lekara urgentne medicine bila je, naravno, da se zaustavim - rekao je.

Utvrdio je, kaže, da dvoje putnika s leve strane (vozač i Dodi al Fajed) nisu davali znake života, a da su dvoje sa leve, napred i pozadi (telohranitelj, jedini koji je preživeo udes i Dajana), još bili živi. Prema Majeovom svedočenju, muškarac na suvozačevom sedištu je bio u manje teškom stanju, pa je pohitao da prvo pomogne mladoj ženi koja je sedela pozadi. Pre toga je pozvao hitnu pomoć. Iz svog automobila je uzeo masku s kiseonikom koju uvek nosi sa sobom, a onda je uspeo da uđe u smrskana kola. Dajana je, kaže, imala spuštenu glavu, ali je davala znake života, pa je prvo što je uradio bilo da je lagano pridigne u povoljan položaj za disanje i stavi joj masku. Lice joj je, kaže, bilo netaknuto.

- Zahvaljujući maski za disanje, povratila je malo energiju, ali nije mogla da govori - preneo je.

Okupljeni ljudi su mu govorili da saputnici dolaze sa engleskog govornog područja, pa joj je rekao nekoliko reči na engleskom. Kazao joj je da je lekar i da je pozvao hitnu pomoć.

- Moje reči su možda bile poslednje koje je čula - istakao je.

Okupljeni paparaci mu, kaže, nisu smetali u obavljanju dužnosti. Objasnio je i zašto verovatno nije prepoznao o kome se radi. Utvrdio je samo da je bila "veoma lepa".

- Bio sam sam suočen sa četiri teške žrtve, morao sam da mislim na druge stvari, a ne o tome ko je ta mlada žena - kazao je.

Kada se hitna pomoć ubrzo pojavila, njegova misija je bila završena. Stao je, kaže, jedno kraće vreme sa strane, da vidi šta se događa, a onda otišao. S obzirom na zanimanje, suočavao se i ranije sa sličnim situacijama. Ali, iznenađenje je nastupilo sutradan ujutro, kada mu je njegov partner skrenuo pažnju, slušajući vesti, da je reč o britanskoj princezi. Dajana je u međuvremenu već bila preminula u pariskoj bolnici "Pitije Salpetrijer", gde ju je prevezla hitna pomoć.

- Šokirao sam se kada sam saznao o kome se radi. Moje ime je sada zauvek vezano za to tragično veče - zaključio je Maje, koga su mediji iz celog sveta istoga časa počeli da saleću.

Nema dilemu da je te noći učinio najispravniju stvar koju je mogao u tom trenutku.

- Znam da sam uradio maksimum na medicinskom planu - naglasio je.

Sećanja se, kaže, vraćaju svaki put kada prođe tunelom Alma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri