RAMBO U SOLARNOM JEDRENJAKU "BOKA": Jedriličarska regata "Fašinada kup", od Perasta do Tivta, okupila 40 brodova

V.N.

26. 07. 2021. u 23:22

MEĐUNARODNA jedriličarska regata "Fašinada kup", održana je po 18. put a na relaciji Perast - Tivat, po umerenom do jakom maestralu, dva dana jedrilo je 40 brodova, sa 190 članova posade.

РАМБО У СОЛАРНОМ ЈЕДРЕЊАКУ БОКА: Једриличарска регата Фашинада куп, од Пераста до Тивта, окупила 40 бродова

Foto Dalibor Ševaljević

Među njima je bio i muzičar i ekološki aktivista Rambo Amadeus (58), sa svojim jedrenjakom na solarni pogon "Boka", na kome je radio tri adina stari mali i brzi skuter pretvorio u jedrenjak, a na palubu ugradio solarne panele, koji preko baterija pokreću elektromotor prilikom uplovljavanja i isplovljavanja. Rođeni Kotoranin nije odoleo prazniku jedrenja, pa se pridružio regati i odlično se proveo, iako njegova "Boka" nije osvojila titulu najbržeg broda.

Inače, "Fašinada kup" organizuje se u čast lokalnog običaja Fašinada, koji se u Perastu održava od 1452. Stanovnici naselja oko zaliva svake godine 22. jula barkama dovoze kamenje do veštačkog ostrva Gospa od Škrpjela i izbacuju ga na obalu, kako bi očuvali njegovu statiku. U svečanosti, praćenoj narodnim pesmama, učestvuju samo muškarci, a običaj se nikada nije prekidao, ni za vreme ratova, ni posle zemljotresa, ni tokom pandemije korone.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve