MINISTAR RAJČEVIĆ ODLUČNO NAJAVIO: Ovo je početak kraja lažnih diploma, sledi revizija svih visokoškolskih ustanova

R. S.

17. 02. 2021. u 21:49

MINISTAr za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević, poručio je danas da će Republika Srpska pružiti odlučan odgovor na sve negativne pojave u oblasti visokog obrazovanja.

МИНИСТАР РАЈЧЕВИЋ ОДЛУЧНО НАЈАВИО: Ово је почетак краја лажних диплома, следи ревизија свих високошколских установа

Foto: R. S.

 

- Kontrolisaćemo izdavanje diploma, rad i angažman nastavnika i saradnika, ispunjenost uslova za obavljanje delatnosti, a poseban akcent je saradnja sa nadležnim organima u Brčko Distriktu i FBiH - kazao je.

On je na sastanku Komisije za borbu protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju u RS, poručio i da je uočeno da saradnja inspekcija nije na zadovoljavajućem nivou.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono drštvo, Ministarstva unutrašnjih poslova, Republičke uprave za inspekcijske poslove i Agencije za visoko obrazovanje.

- Ovo je početak kraja priče o lažnim diplomama i svega što se u oblasti visokog obrazovanja u Srpskoj pojavljuje u negativnom kontekstu. Pozivam kolege u Federaciji i Brčko Distriktu da uložimo zajedničke napore kako bi se obračunali sa mešetarima koji zarad profita ili druge vrste interesa uništavaju sadašnje i buduće generacije - naglasio je ministar Rajčević.

Na sastanku Komisije je dogovoreno da će Agencija za visoko obrazovanje RS na sledećem sastanku predložiti kriterijume i parametre za uvođenje sistema rangiranja kvaliteta visokoškolskih ustanova u Srpskoj. Ova rang lista će služiti kao orentir poslodavcima u javnom i realnom sektoru prilikom zapošljavanja.

- Republička prosvetna inspekcija će predložiti akcioni plan kontrole rada visokoškolskih ustanova. Komisija će nakon izvršene kontrole rada svih visokoškolskih ustanova, Vladi Republike Srpske predočiti nalaze sa predlozima daljeg postupanja - rekao je ministar Srđan Rajčević.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo će pristupiti reviziji Registra visokoškolskih ustanova sa fokusom na status zaposlenih nastavnika i saradnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna