"SRBI SU PREŽIVELI USTAŠKI GENOCID, PREŽIVEĆE I INCKA": Dodik oštro protiv visokog predstavnika u BiH

S.M.

07. 02. 2021. u 15:36

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da su Srbi na ovim prostorima preživeli ustaški genocid, pa će tako i visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.

СРБИ СУ ПРЕЖИВЕЛИ УСТАШКИ ГЕНОЦИД, ПРЕЖИВЕЋЕ И ИНЦКА: Додик оштро против високог представника у БиХ

Foto: D. Pozderović

Dodik je naglasio da je Inckov problem to što on vidi BiH kao centralizovanu zemlju bez Republike Srpske

– Ovde živi narod koji je preživio ustaški genocid i preživeće i Valentina Incka,rekao je Dodik

On je naveo da je Incko činio i legalizovao sve što je antidejtonsko, kršeći međunarodno pravo na bazi političke ideologije koja je tražila da Republika Srpska bude razvlašćena

– To što nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ovđe funkcioniše već 24 godine u liku zlotvora kakav je Incko i drugi koji su ovde, maltretirajući Srbe, našu Republiku i srpski narod u celini, sprovodili separatnu politiku osvete nad nama, kažnjavanja i svega što su činili u proteklom vremenu – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je istakao da je to jedan kontinuitet i da se to vidi.

– Oni su nam podvalili ili pokušavaju podvaliti priču o bonskim ovlaštenjima (donesena 1997. godine na sastanku Saveta za sprovođenje mira u Bonu) koja ne postoje. Tamo nikad niko nije dao ovlaštenja, a rekli su da podržavaju napore visokog predstavnika. To je jedna neformalna grupa zemalja koja nije predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, sve to je bio jedan blef i najbolju ocenu o svemu tome dao je tadašnji visoki predstavnik Karlos Vestendorp koji je rekao da to nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Dodik je rekao da se Incko sada, zahtevom da budu oduzete povelje Radovanu Karadžiću, Momčilu Krajišniku i Biljani Plavšić, još jednom na ružan način obračunava sa Republikom Srpskom.

Dodik je podsetio da su svuda u civilizovanom svetu osuđene osobe koje odsluže svoje kazne nakon toga slobodne u svemu, te da su prema tome Plavšićeva i pokojni Krajišnik imali sva prava.

On je naglasio da sada Incko drži predavanja Srpskoj, dok u u isto vreme toleriše ono što se dešava u Sarajevu, a kao primer je naveo da se najveći broj zajedničkih institucija nalazi u sarajevskoj Ulici zelenih beretki.

– Zar neko zaista misli da to nama nije podvala i da to za nas nije uvredljivo - pita Dodik.

Dodik je ponovio stav prema kojem se BiH vidi uređena kao decentralizovana zemlja do maksimuma sa dve ili tri zajedničke funkcije i kao zemlja sa visokoautonomnom Republikom Srpskom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu