BAJDEN SPREMA „RAČAK 2”? Srđa Trifković upozorava da novi američki udar na Srbe neće biti na Kosovu!

Novosti online

14. 01. 2021. u 21:39

БАЈДЕН СПРЕМА „РАЧАК 2”? Срђа Трифковић упозорава да нови амерички удар на Србе неће бити на Косову!

Foto: Printskrin/Novosti ilustracija

AMERICI je potrebno da isfabrikuje spoljnopolitičku krizu radi konsolidacije domaće scene. Nova administracija SAD ima agendu za ovaj deo Evrope nalik onoj iz devedesetih.

Oni nameravaju da na Balkanu zaoštre inicijativu za unitarizaciju Bosne i Hercegovine i ukidanje Republike Srpske i to im je čak i preče od pritiska na Srbiju da prizna tzv. Kosovo.

Ovo upozorava profesor međunarodnog prava na Univerzitetu u Banjaluci dr Srđa Trifković, koji tvrdi da se može očekivati vašingtonska politika za ukidanje Republike Srpske.

Trifković podseća da je Bajden i pre izbora u Americi našao za shodno da se obrati Bošnjacima, odnosno, Amerikancima bošnjačkog porekla, sa porukom u kojoj se eksplicitno zalaže za reviziju Dejtona i za obavezu priznanja takozvanog genocida u Srebrenici. Implikacija bi bila i više nego jasna — ukidanje Republike Srpske.

Bajdenova agenda: Unitarna BiH, ukidanje Srpske

- Iz njegovog tima slični glasovi čuju se već duže vreme, a tu pre svega mislim na Antonija Blinkena, koji je novi državni sekretar za spoljne poslove. Insistira se i na tome da će BiH morati da postane funkcionalna država u kojoj važi princip jedan čovek jedan glas. Interesantno je da se za multietničku BiH insistira na tom principu, a za bivšu SFRJ se insistiralo na potpuno suprotnom, odnosno, na republičkim referendumima, što je naravno, vodilo u smeru dezintegracije - ističe profesor.

Razlog zbog koga sam zabrinut, dodaje profesor Trifković, jeste činjenica da oni smatraju da bi sve mogli da izvedu brzo i bezbolno.

- To bi za njih trebalo da bude i pokazna vežba ruske nemoći, gde bi istovremeno aktiviranjem bonskih ovlašćenja za likvidaciju rukovodstva RS i nametanjem brutalnih mera bilo demonstrirano i vraćanje međusobnog poverenja Vašingtona i Brisela. Likvidacija RS bila bi pozdravljena kao hvale vredan trofej i kao povratak Amerike na scenu na ovim prostorima u punom kapacitetu - objašnjava on.

Crni scenario — NATO snage u distriktu Brčkom

Istovremeno, dodaje profesor, moglo bi da dođe i do vojnih pomeranja zarad „zavođenja reda“, uključujući i prekid kontinuiteta u Distriktu Brčko.

- Na primer, razmeštanjem NATO snaga u Brčkom prekinuo bi se tranzit između zapadnog dela RS i istočnog, to jest Krajine i Banjaluke. To bi bio još jedan od oblika pritiska... - naglašava Trifković.

On upozorava da Srbi ne bi smeli da se uljuljkaju lažnim nadama:

- Pozicija RS sada je ranjivija nego što je bila 1992. godine, jer tada je imala svoju vojsku, a danas, nažalost, nema ni efikasan rezervni sastav policijskih snaga koji bi bio sposoban da ovakvim scenarijima kontrira - navodi on.

Trifković ne isključuje ni mogućnost da se iscenira neki incidenti kako bi se izvršio pritisak na ukidanje RS, kao što smo viđali u slučaju Račak ili sa famoznim Sadamovim oružjem.

Profesor Trifković ističe da je sve izrečeno naveo iz ličnih uvida i kontakata sa njegovim vašingtonskim vezama.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Sa srećom

15.01.2021. 09:17

Analiza savršeno tačna! Ima načina za suprotstavljanje samo treba znati — poslednja mogućnost je demokratija na gandijevski način — nazvaće oni to cinično `buđenje naroda` ali ništa neće moći jer to je demokratija. (Efikasnije bi bilo da i Rusi uđu sa bazom ako uđe Nato, samo da li je pravno moguće).

Bara

15.01.2021. 09:39

Sada se Srbi moraju bolje organizovati i sve pustati u medije i etar. Nikako douvoliti da se razmasu njihovi orlovi koji seju laz i mrznju protiv Srba . Na njihov jedan tekst udaroti kontru sa tri. Obavezno ove godine u Bratuncu i Potocarima podici krstove za sve stradale Srbe od strane Hrvata i muslimana napraviti ogromno groblje sa pobodenim jasnim oznakama gde je i ko je ubijen i traziti od SB da se stavi predznak da su u BIH Armija BH i HV ucinili agresiju i genocid na terotoriji FBIH i RS .

buki

15.01.2021. 15:56

Mislim da treba tužiti Bajdena za pretnje upućene Republici Srpskoj. Pretnja je takođe kažnjiva po zakonu i treba tražiti zaštiti pre nego što pretnju počne da sprovodi u delo.

zora

17.01.2021. 07:13

Srbi i stradaju toliko enormno u ratovima jer nisu oprezni u miru. Ova stradanja od 90-tih do sada su posledica ne istrazivanja i ne upoznavanja sveta sa nasim stradanjima u II Svetskom ratu, prvenstveno, ali ne samo, u Jasenovcu i to na takve monstruozne nacine nad kojima se i Hitler zgrazavao. Da ne pominjemo izivljavanja nad decom.Devedesetih je JNA ostavila Srbima dosta naoruzanja i dosta oficira koji poticu iz tih republika, ali su muslimani svoju vojsku formirali jos u septembru, pola godine pre pocetka rata, i neverovatno dobro organizovali TO i paravojne fomacije , takodje pre rata.Npr. u Sarajevu su vecinu muslimana zaduzili da ubiju bar po 1 komsiju Srbina (najbolji primeri su ubistvo Dr Sladojevica, cuvenog oftalmologa u Zenici , kao i pokusaj ubistva dekana Medicinskog fak. Prof. Dr Starovica). Da ne pominjemo da su svi imali zaduzenja da spijuniraju komsije Srbe i dojavljuju nadleznima.S tim u vezi: postoji li u BL TO i koliko je organizovana???