"NOVOSTI" SAZNAJU: Ukinuta osuđujuća presuda u slučaju "zolja"

O. MATAVULj

03. 12. 2020. u 13:49

Okružni sud u Banjaluci ukinuo je osuđujuću presudu Aleksandru Radiću (44) iz Čelinca, nekadašnjem aktivisti SDS, kojom je osuđen na dve godine zatvora zbog ispaljivanja "zolje" na zgradu "Euroherca" u Banjaluci, saznaju Novosti.

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Укинута осуђујућа пресуда у случају зоља

Foto: D. Pozderović

Slavica Divjak, portparol Okružnog suda Banjaluka, kaže da je presuda ukinuta nakon što je sudsko vijeće uvažilo žalbu Radića i njegovog branioca.

- Prvostepena presuda je ukinuta i postupak vraćen Osnovnom sudu u Banjaluci na ponovno suđenje - rekla je Divjak.

Optužnica Radića tereti da je 30. marta 2018. godina u 23.40 časova u ulici Bulevar Srpske vojske ispalio projektil iz ručnog raketnog bacača M80, tzv. "zolja" koji je pogodio u kancelariju "Euroherca" na devet spratu zgrade. Projektil je probio prozor i završio u plafonu kancelarije. Usled eksplozije bojeve glave projektila izazvana je opasnost po život radnika obezbeđenja Dejana Drljače koji se u tom trenutku zatekao u prizemlju zgrade. Srećom, prošao je bez povreda, a na zgradi je prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od 29.129 maraka.

Nakon eksplozije policija je u ulici Frana Supila pronašla odbačeni lanser "zolje". Na njemu su nađeni mešani DNK tragovi više osoba, čija se dominantna komponenta poklopila sa Radićevim DNK, koji je uhapšen u oktobru 2018. neposredno pred opšte izbore u BiH.

Tokom suđenja tužilaštvo je saslušalo svedoke koji su ispričali da su u vreme eksplozije u blizini zgrade primetili "punijeg" muškarca koji je nosio duguljasti predmet. Smatraju da to odgovara opisu optuženog, iako su svedoci naveli da se radi o mlađem muškarcu sa dugom kosom i bradom. Odbrana tvrdi da Radić nikada nije imao dugu kosu, ni bradu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)