PREMINULA HRABRA MEDICINSKA SESTRA: Mirjana Parović izgubila bitku sa kovidom

D. CURAĆ

30. 11. 2020. u 10:55

U BOLNICI u Nevesinju od posledica zaraze virusom korona preminula je Mirjana Parović (62), istaknuti medicinski radnik i borac prve kategorije u Otadžbinskom ratu.

ПРЕМИНУЛА ХРАБРА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА: Мирјана Паровић изгубила битку са ковидом

Foto Radio Nevesinje

Nosilac je odlikovanja Orden krsta milosrđa za požrtvovanje i hrabrost, negu ranjenika i bolesnika.

Po izbijanju rata, Mirjana je izbegla iz Sarajeva u Nevesinje i kao dobrovoljac priključila se Vojnotehničkom institutu, te je kao medicinska sestra zbrinjavala ranjenike na prvoj liniji fronta. Najveći deo rata provela je u ambulanti na Zijemljima, a njene reči u ratu ostale su trajno upamćene: "Ne možemo čekati, ranjenici čekaju! Ja idem prva!"

- Svima je u sećanju iz Otadžbinskog rata ostala njena posvećenost ranjenicima kada je, ne mareći za opasnosti, prva išla da im ukaže pomoć - poručili su iz Opštinske boračke organizacije Nevesinje.

TELEGRAMI SAUČEŠĆA

TELEGRAME saučašća porodici Parović upitili su brojni zvaničnici iz Republike Srpske. Predsedavajući PBiH Milorad Dodik je naglasio da je sa velikom tugom primio vest da je virus korona odneo život još jednog istaknutog zdravstvenog radnika koji je celi radni vek proveo spasavajući živote drugih ljudi. Telegrame su upitili i predsednica RS Željka Cvijanović, kao i predsednik Vlade Radovan Višković.

Od 1999. godine ova medicinska radnica radila je u Službi za transfuziju, a nakon 10 godina prelazi u Zavod za transfuzijsku medicinu RS, gde je radila kao transfuziološki tehničar. Bila je dobrovoljni davalac krvi i jedan od osnivača nevesinjskog Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi.

Mirjana Parović sahranjena je u nedelju na Pravoslavnom groblju u Bjelušinama u Mostaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

MNOGI ĆE SE IZNENADITI: Kako se NJegoš zapravo zvao? Oslovljavali su ga sa Petar i Rade, ali je njegovo kršteno ime bilo drugačije

VLADIKA PETAR II Petrović NJegoš bio je i ostao upamćen kao vrlo harizmatična ličnost, markantni vladar, ali i duboko prosvetljena misaona figura o čemu svedoče njegova znamenita književna dela. Iako su u usmenoj tradiciji i pisanoj istoriji njegov lik i delo opšte poznati, neki bitni detalji iz njegovog života slabo su poznati.

08. 12. 2022. u 18:51

Komentari (0)

IMA LI SRBA? Naš pevač u Kataru viknuo stihove Gage Mirković - kakva je reakcija usledila (VIDEO)