POZITIVNI, NE ŠALJITE SVOJU DECU U ŠKOLU! Apel prosvetne zajednice Republike Srpske roditeljima zaraženim virusom korona

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 10. 2020. u 11:15

PROSVETNA zajednica Republike Srpske apeluje na roditelje koji su pozitivni na kovid 19 ili su zbog simptoma u izolaciji da ne šalju svoju decu u školu na nastavu!

ПОЗИТИВНИ, НЕ ШАЉИТЕ СВОЈУ ДЕЦУ У ШКОЛУ! Апел просветне заједнице Републике Српске родитељима зараженим вирусом корона

Foto D. Pozderović

Na terenu je primećeno mnogo slučaja gde iz porodica u kojima su roditelji pozitivni na koronu deca dolaze u školu na nastavu. Iako se za decu tvrdi da su otpornija i imaju slabije simptome na kovid 19, prosvetari kažu, za "Novosti", da očekuju odgovornost od roditelja kako bi se zadržao stabilan sektor obrazovanja i nastavilo sa izvođenjem nastave.

- U škole su dolazila, a nažalost i dalje dolaze, deca čiji su roditelji pozitivni. Kako bi zaštitili i decu, učitelje i nastavnike, apelujemo na roditelje da budu savesni i da ne šalju decu u škole, ako su pozitivni - poručuju prosvetari.

Miroslav Popržen, predsednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka, kaže da je nažalost sve više zaraženih prosvetnih radnika koji moraju u izolaciju.

- Ukoliko roditelji žele da se očuva obrazovni sistem, onda moraju decu ostaviti kod kuće. Tu nema drugog načina - kaže Popržen.

UPOZORENjE Natalija Trivić, Foto Vlada RS

Dragan Gnjatić, predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, kaže da je sada najbitnija odgovornost svih u zajednici kako bi što se obrazovni sektor sačuvao.

- U sektoru osnovnog i srednjeg obrazovanja imamo oko 18.000 zaposlenih. Oni brinu da naša deca imaju nastavu. Moramo ih zaštiti i znati da u prosveti imamo dosta radnika koji su već narušenog zdravlja. I zbog tih ljudi molim roditelje naših đaka da vode računa šta rade ukoliko budu pozitivni - ističe Gnjatić.

Prosvetari kažu kako su i svesni da mnogi roditelji kada budu pozitivni žele da decu sklone od sebe pa ih šalju u školu da nisu kući dok su oni u izolaciji.

ZARAŽENO JOŠ 255 OSOBA

OD poslednjeg izveštaja o epidemiološkoj situaciji u RS, potvrđen je virus korona kod još 255 osoba, a dve osobe su preminule.

Do sada je u Srpskoj potvrđeno 11.812 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 339 osoba.

Situacija u školama je pod budnim okom Ministarstva prosvete RS i prati se svaki detalj. Natalija Trivić, ministarka prosvete, kaže da su škole sigurna mesta u smislu zaštite od širenja virusa korona. Ona je istakla da se u školama sprovode sve mere, što su potvrdile i utvrđene kontrole.

- Utvrdili smo da nijedan učenik nije proširio virus unutar samih učionica, odnosno škola, već su zapravo ta deca dobila virus korona od svojih najbližih. Dakle, obično je reč o porodičnim kontaktima. Bez obzira na to što raste broj zaraženih u RS, zasad je situacija u školama još uvek pod kontrolom u smislu samog širenja virusa - rekla je Trivićeva.

Ona kaže i da su časovi u trajanju od 20 i 30 minuta i podela razreda u dve grupe se pokazali veoma efikasnim u sprečavanju širenja virusa korona.

- Za svaku pohvalu je koliko su učenici shvatili ozbiljnost situacije. Oni bez pogovora i velike larme prihvataju sve mere - naglasila je Trivićeva i dodala da će se u zavisnosti od same epidemiološke situacije, od grada do grada, od opštine do opštine pratiti mere i postupati u skladu sa njima u smislu potencijalnog prenosa nastave na onlajn.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)