OTVOREN TRG REPUBLIKE SRBIJE U ISTOČNOM SARAJEVU: Vulin - Srbija će braniti RS; Dodik - Srbi znaju da nema slobode bez države

S. M.

15. 10. 2020. u 20:45

U OPŠTINI Istočno Novo Sarajevo, u prisustvu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vulina i načelnika opštine Ljubiše Ćosića, večeras je svečano otvoren novoizgrađeni Trg Republike Srbije, u čiju izgradnju je uloženo 1.985.000 KM. Dodik, Vulin i Ćosić su tom prilikom u osnovu budućeg spomenika Porodici na ovom trgu položili vremensku kapsulu, koja predstavlja zaveštanje pokoljenjima.

ОТВОРЕН ТРГ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ: Вулин - Србија ће бранити РС; Додик - Срби знају да нема слободе без државе

Foto: SRNA

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandar Vulin izjavio je večeras u Istočnom Novom Sarajevu da je velika čast biti na mestu koje se zove Trg Republike Srbije, ne zato što je Srbija dala milion evra za izgradnju, nego zato što na trgu stoje Srbi.

Na svečanosti otvaranja novoizgrađenog trga, Vulin je rekao da od 2014. godine, kada je Aleksandar Vučić postao predsednik Vlade Srbije pa do današnjeg dana, nijedan Srbin, nijedno selo, ma kako udaljeni bili od matice Srbije, nisu predaleko Srbiji, ni zaboravljeni.

-Od tada do danas Srbija je odvojila i svojim Srbima dala da pomogne, da vide da brine, da misli, da vodi računa kako žive i rastu blizu 74 miliona evra, a našoj voljenoj Republici Srpskoj 62 miliona evra, rekao je Vulin, koji je i ministar odbrane u Vladi Srbije.

On je dodao da zbog toga što nijedno srpsko selo nijedan Srbin gde god da živi nije daleko Vučiću, on nije više predsednik samo Srbije nego je predsednik svih Srba.

Foto: SRNA

Aleksandar Vulin

-Volja velikih sila, zla sudbina, pogrešne procene, greške, kukavičluk naših ranijih rukovodstava učinili su da ne živimo zajedno, već da živimo u različitim državama, da ne možemo da kažemo da imamo samo jednu granicu, ali na nama je da učinimo da odmah sada možemo da kažemo da su Srbi jedinstven politički narod koji o svim najvažnijim nacionalnim pitanjima odlučuje jedinstveno i iz jednog mesta, odlučuje sa svojim Beogradom, istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, Srbi nemaju nikoga ko bi ih više voleo i o njima više brinuo ili obradovao im se od majke Srbije.

-I tamo gde nema svog profesora i svog učitelja, svog sudiju i policajca, tamo gde ne piše i ne govori svojim jezikom i pismom, tamo nema niti sreće ni pravde za Srbe. Tako smo naučili, zato jedni u druge da se pogledamo, jedni na druge da se oslonimo, jedni o drugima da mislimo, da nam niko nije predaleko, da nije zaboravljen, da budemo jedinstven politički narod koji će o najvažnijim pitanjima svog nacionalnog bića i postojanja misliti isto, dodao je Vulin.

Foto: SRNA

On je poručio da srpsko jedinstvo mogu da naruše jedino sujete malih ljudi na visokim pozicijama.

-Tome nema i ne može biti mesta i naučimo, braćo Srbi, jednom i za svagda, ne verujmo kad stranci tapšu po ramenu i govore da smo mnogo dobri kad izdajemo svoj narod i loše govorimo o njemu, istakao je Vulin.

On je poručio da Srbi treba da veruju jedni drugima i sebi, jer ih niko više ne može voljeti više nego sami sebe.

-Građani Istočnog Novog Sarajeva, neka vam je srećan ovaj trg i svaki put kad pređete preko njega pomislite i znajte vaša Srbija voli vas, misli na vas, brine o vama, poručio je Vulin, kojem je potom načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić uručio Povelju opštine, najveće opštinsko priznanje.

Foto: SRNA

Milorad Dodik

- Drago mi je što smo uspeli da sagradimo ovaj Trg. Danas svi zajedno ovde smo sigurni, imamo svoju Republiku Srpsku. U Srbiji ima mnogo mesta gde treba ulagati, zato je dragocena pomoć Srbije i predsednika Aleksandra Vučića za sve što ovde gradimo - rekao je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na otvaranju Trga Srbije.

Dodik je istakao da je i Grad Istočno Sarajevo dobio trg.

- Kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izašao sa idejom da pomogne Srpskoj, saglasili smo da to bude u svakoj opštini - izjavio je Dodik.

Dodik je poručio da Srbi znaju da nema slobode bez države.

- Ovo mesto, pa i ovaj trg uvek ostaje vama građanima na uslugama. U Srbiji ima mnogo mesta gde se može i treba uložiti, ali oni nas doživljavaju kao dio sebe, naglasio je Dodik.

- Ponosan sam na ovaj grad. I ja sam vaš sugrađanin. Bilo je dana kada sam u Predsjedništvu BiH proveo samo sedam minuta, i odmah dolazio ovdje u Srpsku, jer to je moje. Nikoga ne mrzimo, ali zamo i čuvamo svoje. Slobodno dođite i prošetaljjte ovim Trgom, uđite u dovranu, idite na Jahorinu, doživite Srpsku - dodao je Dodik.  

Foto: SRNA

IZGLED TRGA

Trg površine 11.000 metara kvadratnih, navode u opštini, predstavljaće srce Istočnog Novog Sarajeva. Izgrađen je zahvaljujući najvećoj pojedinačnoj donaciji od kada opština Istočno Novo Sarajevo postoji. Milion evra pre tri godine ovoj opštini donirala je Vlade Srbije iz prvog kruga pomoći lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj. Centralno mesto na trgu trebalo bi da zauzme spomenik Porodici, čije je postavljanje planirano za Dan i krsnu slavu Istočnog Novog Sarajeva - na Spasovdan naredne godine. Spomenik će biti izgrađen od bronze i viši od tri metra. Sastavni dio trga je i nova sportska dvorana koja bi trebalo da bude otvorena do kraja ove godine. Preko puta trga gradi se pozorište. Istočno Novo Sarajevo trenutno, kažu u opštinskoj upravi, najveće je gradilište istoka Republike Srpske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!