SETILI SE DA GA HAPSE POSLE TRI DECENIJE: Ratka Đurkovića priveli u zoru, u kući u Ugljeviku

V.M.-O.M.

09. 09. 2020. u 07:52

NEKADAŠNjI oficir Vojske Republike Srbije Ratko Đurković (76) uhapšen je juče pod sumnjom da je počinio ratne zločine.

СЕТИЛИ СЕ ДА ГА ХАПСЕ ПОСЛЕ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Ратка Ђурковића привели у зору, у кући у Угљевику

Foto S.Mišljenović

Đurkovića su uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u porodičnoj kući u Ugljeviku, u severoistočnoj BiH. Đurković je pod istragom zbog sumnje da je po komandnoj odgovornosti povezan s ratnim zločinima počinjenim nad Bošnjacima u Teočaku.

Đurković, nekadašnji komandant 1. bataljona 1. majevičke brigade VRS, uhapšen je po nalogu Tužilaštva BiH, a prema rečima njihovog portparola Borisa Grubešića, "pod istragom je u predmetu Posebnog odseka za ratne zločine" koji se vodi protiv njega i Radomira Nedića, nekadašnjeg komandanta 1. majevičke brigade.

- Oni se terete da kao komandanti VRS, koji su imali efektivnu kontrolu nad jedinicama, nisu sprečili ubistva civila i zarobljenika, niti su preduzeli mere kako bi kaznili i procesuirali počinioce zločina izvršenih za vreme napada u Tursunovom Brdu, u Teočaku kod Ugljevika u julu 1992. godine - rekao je Grubešić.

Prema njegovim rečima vojne snage, koje su bile pod komandom osumnjičenih, u napadu su ubile četvoro civila i dvojicu vojnika takozvane Armije BiH, koji su prethodno bili zarobljeni.

Foto Srna

Vasilije Perić

General Milomir Savčić, predsednik Boračke organizacije Republike Srpske, kaže da deli mišljenje većine Ugljevičana, i tamošnje boračke organizacije, da je reč o "neprimerenom činu, udaru na časnog i čestitog čoveka", profesora i predsednika OO SUBNOR u tom gradu.

PRAVDOLjUBIVI ČOVEK ISTINE

VASILIJE Perić, načelnik Ugljevika, na konferenciji za medije je rekao da je Đurković čovek istine, te da će se istinom odbraniti od nepravednih optužbi:

- Đurković je ugledan domaćin i komšija. Tokom svog radnog veka bio je dobar pedagog i nastavnik, pravdoljubiv i čovek istine.

- Đurković se redovno odazivao na sve pozive. Bio im je, dakle, dostupan u svakom trenutku, pa je ovakvo hapšenje, više nego spektakularno, koje je izvela SIPA, najblaže rečeno, nedopustivo. Ovo nema veze sa pravom i pravdom, već nosi, kao i do sada, neke druge poruke - smatra Savčić. - Postoje krugovi koji, zapravo, samo drugim sredstvima nastavljaju rat, koji je oružjem okončan pre četvrt veka. Ovo je poruka Srbima da, nikad više, ni zbog čega, ne smeju da se brane. To je i nepravedno i tužno i ružno.

Jovan Marinković, predsednik Boračke organizacije Ugljevika, istakao je da je hapšenje izvedeno na neljudski način tako što su pripadnici SIPA upali u njegovu kuću između 5.30 i 6 časova. On je dodao da se Ugljevik ponosi svojom Prvom majevičkom brigadom VRS koja nije imala nijednog vojnika procesuiranog za ratne zločine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)