SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom obeležavanja 79 godina od ustaškog zločina nad Srbima u Garavicama, da to mesto predstavlja jedno od najvećih srpskih stratišta u takozvanoj NDH, ali i jedno od najvećih u Evropi u Drugom svetskom ratu.

Komentari (4)

miodrag

04.09.2020. 16:53

Tačan broj ubijenih srba na području opštine bihać 1941.g iznosio je 17.170 ili 43,70%. Godine 1945. nije bilo preživelih Srba jer jedino iz bihaća nije put Vojvodine krenuo ..vlak bez voznog reda,,. Koliko je Srba ubijeno na teritoriji opštine Bihać može se samo nagadjati jer je knjiga ubijenih koja je uredno vodjena nestala a zna se da je cifra bila 15.000 ubijenih samo na Garavicama. (Tu sam knjigu video 1968.g u muzeju AVNOJ-a) Pozderci su radi bratstva i jedinstva naredili da se ume u obzir cifra od 12.000 ubijenih Srba. Jedna nastavnica iz Bihaća je 1971. objavila knjigu u kojoj stoji cifra od 18.000 ubijenih Srba (naći ću podatke za tu nastavnicu, imala je velikih problema sa Srbima komunistima koji su umanjivali broj). Šukrija Bijedić najpoznatiji krajiški komunista i organizator ustanka koji je po nalogu partije došao iz Mostara (stric Džemala Bijedića) je bio najbolju poznavalac broja ubijenih Srba. On je izjavio da je u Bihaćkoj opoštin i ubijeno oko 26.000 srba iz Like, Korduna, Cazina, Bos. Krupe, Kulen Vakufa. Plus prilikom osloobadjanja bihaća 1942 radi održavanja AVNOJA poginulo je 600 Srba partizana. Pored Garavica na teritoriji opštine bihać postojalo je još 40 masovnih grobnica gde su ubijani Srbi. Alija Alijagić je zbog ,,obznane,, izvršio atentat na namesnika Draškovića u Delnica pa je zbog toga streljan u Zagrebu. Da mu se nebi znao grob vlasti su njegov leš prele u selo Vrsta kod Bihaća, da se komunisti i skojevci nebi okupljali ako bi se znalo gde mu je grob. Kad su ustaše saznale da je tu sahranjen alija Alijagić u njjegovu ,,čast,, su na njegovom grobu zaklali 200 srba iz sela Vrsta. Glavni koljač je bio enver Kapetanović iz Mostara koji je sa svojom legijom hercegovaca došao da pomogne braći po nožu i tako su uništili sve srpsko na tereitoriji opštine Bihać. Samo 2.8.1941.g. u Ličkom Petrovom Selu kod bihaća osvanulo je 900 udovica. U klanju Srba i jevreja učestvovalo je skoro celo muslimansko i hrvatsko stanovništvo iz Bihaća i okoline. Prvo kao rulja a posle dolaska ustaša iz Zageba i Mostara, ubijali su organizovano Kad je 1942.g. oslobodjen Bihać, tito je naredio da se strečja 134. ustaše koji su zarobljeni prilikom oslobadjanja bihaća. Iz Bihaća glavni koljači su bili Alija Kapić, zamenik ustaše Josipa Šantića, Stjepan Vindokijević, Mate Kalić, Marko Grgić, Dušan Mihalić, Josip Golubović (vadio oči srbima u kapetanovoj kuli i pokazivao devojkama na korzou). Posle rata ,,crvena gerila,, je svesno stvorila situaciju da se nezna ko je žrtva a ko je zločinac a tome su se pridružili siva ii nesvjesna srpska masa koja je zakopala ustaški sram.

Dane

22.04.2021. 21:56

За ово знамо само ми из тог краја. Село Бугар, Горња Српска Гата. И не заборавите цркву у Садловцу,где си живи запаљени... Туга и срамота,грех од Српског ћутања. Сетили се после 80 година.