MILORAD DODIK: Garavice - jedno od najvećih srpskih stratišta u NDH

S.M.

04. 09. 2020. u 14:23

МИЛОРАД ДОДИК: Гаравице - једно од највећих српских стратишта у НДХ

Foto: D. Pozderović

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom obeležavanja 79 godina od ustaškog zločina nad Srbima u Garavicama, da to mesto predstavlja jedno od najvećih srpskih stratišta u takozvanoj NDH, ali i jedno od najvećih u Evropi u Drugom svetskom ratu.

-Garavice su mesto masovnog pogubljenja, masovna grobnica i spomen-područje u neposrednoj blizini grada Bihaća. Početkom Drugog svetskog rata 1941. godine u Garavicama su ustaše izvršile masovni pokolj srpskog civilnog stanovništva kada je ubijeno više od 12.000 ljudi, među kojima i veliki broj dece. Ubijeni stanovnici Bihaća i okoline su bili skoro isključivo Srbi i u manjem broju Jevreji, istakao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Garavice su danas nijemi svedok koji potvrđuje kakvi su monstrumi tada hodali tim krajevima.

-Ustaše su u Garavicama pokazale svoje pravo lice, svoju svirepost i bezdušnost. Garavice ali i još desetine i desetine jama i grobnica, nisu samo svedoci postojanja zločinaca i zločina. Ove jame su svedoci postojanja žrtve koju su nijemo i smerno podnosili obični ljudi. Svojom tamom i hladnoćom, svojim humkama, one od nas i budućig generacija traže poniznost i sjećanje, istakao je Dodik.

Srpski član Predsedništva je naglasio da ostaje pitanje šta je ustaše nagnalo da ubijaju nedužne seljake, radnike, zanatlije, a posebno decu, ali da odgovora nema, niti ga očekujemo.

Jednostavno, istakao je on, postojala je zamisao i težnja da Srbi nestanu i nisu birali sredstva da bi došli do tog cilja, a cilj im je bio da imaju državu bez Srba i s toga su naše pretke odvodili u logore smrti i već spremljene grobnice, kao što su to učinili i u Garavicama gde leži 12.000 Srba.

On je podsetio da se u Garavicama desio jedan od prvih zločina ustaških krvnika nad srpskim stanovništvom, a sama činjenica da grad Bihać 1949. godine nije imao više stanovnika od broja pogubljenih Srba, govori da se te 1941. godine sve srpsko dovelo nad jamu u Garavicama i završilo u grobnicama.

-Garavice su nepravedno zapostavljene u socijalističkom sistemu. Tada je zapostavljano sve što je srpsko. Srpske žrtve su minimizirane, zaboravljane, a grobnice koje se prostiru širom zemalja u kojima Srbi žive i danas progovaraju tišinom, a ni opjelom nisu opojane. Komunistički režim je ove srpske žrtve nazivao žrtvama fašizma, bez određenja nacije i vere, a sve zarad lažnog bratstva i jedinstva. Ovde su ubijani pravoslavni Srbi, samo zato što su pravoslavni Srbi. Naša dužnost je da iznesemo pravu istinu, naglasio je Dodik.

Navodeći da u Garavicama, Karađorđevom selu i Ceravicama leži od 12 do 15 hiljada nedužnih Srba koji su ubijani na zvjerski način, srpski član Predsedništva je ukazao da je početkom Drugog svetskog rata postojala srpska država sa ove strane Drine, zločini se ne bi dešavali u ovolikom obimu.

-Republika Srpska je danas garancija opstanka i života Srba. Institucije Srpske predano rade kako bi Srpska svakim danom bila jača i prosperitetnija država. Ovaj zločin je svima opomena, šta se može desiti ako nemamo svoju državu. Zato, još odlučnije i složenije moramo braniti interese Republike Srpske svagđe i uvijek, jer bez Srpske bio bi doveden u pitanje i opstanak našeg srpskog naroda, konstatovao je Dodik.

Srpski član Predsedništva je naglasio da je najveća pobeda srpskog naroda to što postoje i danas i što uspevaju da otrgnu od zaborava skoro 15.000 svojih predaka koji su svoje glave priložili oltaru otadžbine.

-Republika Srpska jeste i njihova otadžbina, koju ćemo samo još više snažiti i graditi, sećajući se palih predaka, ali i zarad potomaka i svijetle budućnosti, poručio je Dodik povodom obeležavanja 79 godina od ustaškog zločina u Garavicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

miodrag

04.09.2020. 16:53

Tačan broj ubijenih srba na području opštine bihać 1941.g iznosio je 17.170 ili 43,70%. Godine 1945. nije bilo preživelih Srba jer jedino iz bihaća nije put Vojvodine krenuo ..vlak bez voznog reda,,. Koliko je Srba ubijeno na teritoriji opštine Bihać može se samo nagadjati jer je knjiga ubijenih koja je uredno vodjena nestala a zna se da je cifra bila 15.000 ubijenih samo na Garavicama. (Tu sam knjigu video 1968.g u muzeju AVNOJ-a) Pozderci su radi bratstva i jedinstva naredili da se ume u obzir cifra od 12.000 ubijenih Srba. Jedna nastavnica iz Bihaća je 1971. objavila knjigu u kojoj stoji cifra od 18.000 ubijenih Srba (naći ću podatke za tu nastavnicu, imala je velikih problema sa Srbima komunistima koji su umanjivali broj). Šukrija Bijedić najpoznatiji krajiški komunista i organizator ustanka koji je po nalogu partije došao iz Mostara (stric Džemala Bijedića) je bio najbolju poznavalac broja ubijenih Srba. On je izjavio da je u Bihaćkoj opoštin i ubijeno oko 26.000 srba iz Like, Korduna, Cazina, Bos. Krupe, Kulen Vakufa. Plus prilikom osloobadjanja bihaća 1942 radi održavanja AVNOJA poginulo je 600 Srba partizana. Pored Garavica na teritoriji opštine bihać postojalo je još 40 masovnih grobnica gde su ubijani Srbi. Alija Alijagić je zbog ,,obznane,, izvršio atentat na namesnika Draškovića u Delnica pa je zbog toga streljan u Zagrebu. Da mu se nebi znao grob vlasti su njegov leš prele u selo Vrsta kod Bihaća, da se komunisti i skojevci nebi okupljali ako bi se znalo gde mu je grob. Kad su ustaše saznale da je tu sahranjen alija Alijagić u njjegovu ,,čast,, su na njegovom grobu zaklali 200 srba iz sela Vrsta. Glavni koljač je bio enver Kapetanović iz Mostara koji je sa svojom legijom hercegovaca došao da pomogne braći po nožu i tako su uništili sve srpsko na tereitoriji opštine Bihać. Samo 2.8.1941.g. u Ličkom Petrovom Selu kod bihaća osvanulo je 900 udovica. U klanju Srba i jevreja učestvovalo je skoro celo muslimansko i hrvatsko stanovništvo iz Bihaća i okoline. Prvo kao rulja a posle dolaska ustaša iz Zageba i Mostara, ubijali su organizovano Kad je 1942.g. oslobodjen Bihać, tito je naredio da se strečja 134. ustaše koji su zarobljeni prilikom oslobadjanja bihaća. Iz Bihaća glavni koljači su bili Alija Kapić, zamenik ustaše Josipa Šantića, Stjepan Vindokijević, Mate Kalić, Marko Grgić, Dušan Mihalić, Josip Golubović (vadio oči srbima u kapetanovoj kuli i pokazivao devojkama na korzou). Posle rata ,,crvena gerila,, je svesno stvorila situaciju da se nezna ko je žrtva a ko je zločinac a tome su se pridružili siva ii nesvjesna srpska masa koja je zakopala ustaški sram.