"SMEŠI" SE SIGURAN PLASMAN: Velike šanse semberskih stočara na kineskom tržištu

V. Mitrić

21. 08. 2020. u 20:37

U CILjU izlaska semberskih proizvođača i prerađivača mesa na kinesko tržište u Gradskoj upravi Bijeljina održan sastanak sa predstavnicima kineske kompanije koja sirovine i gotove proizvode od mesa veći uvozi iz Srbije.

СМЕШИ СЕ СИГУРАН ПЛАСМАН: Велике шансе семберских сточара на кинеском тржишту

Foto: V. Mitrić

Pored domaćina, gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića, razgovoru je prisustvovao Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ljubomir Kalaba, direktor kancelarije za veterinarstvo BiH.

- Hvala ministru Košarcu na dvodnevnoj poseti našem gradu i svima onima koji su danas u Gradskoj upravi, u nameri da zajedno rešimo probleme poljoprivrednih proizvođača u Semberiji. Na našoj teritoriji veliki broj farmera se bavi tovom bikova ili svinja, ali zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona nisu imali mogućnost da plasiraju sirovinu ili gotove proizvode. Nastojanja ministra Košarca, direktora Kancelarije za veterinarstvo BiH i predstavnika Grada Bijeljina su da nađemo tržište na koje bi uzgajivači stoke mogu izvesti ono što proizvedu – objasnio je Mićić nakon sastanka.

Direktor kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, istakao je da BiH sa Kinom ima potpisan ugovor o veterinarskoj saradnji, kao i da su kineski upitnici, potrebni za izvoz mleka u ovu zemlju, već ispunjeni.

- U fazi smo ispunjavanja upitnika za meso i očekujem da ćemo taj posao završiti u roku od sedam dana, a odgovore poslati u Kinu. Tada će kompanija, čiji predstavnik je danas u Bijeljini, doći do uzgajivača i klaoničara iz BiH koji bi meso izvezli na kinesko tržište – najavio je Kalaba.

Kada je reč o viškovima u primarnoj proizvodnji u mesnoj industriji, ministar Košarac podsetio je da samo na području Bijeljine, kod individualnih proizvođača, ima više od 2.000 grla tovne junadi, i da se intenzivno radi na otvaranju novih tržišta.

- Domaćim poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima je potreban siguran plasman i stabilni ugovori kako bi uzgajivači mogli planirati primarnu proizvodnju, na osnovu koje prerađivači mogu da odrede mogućnost svojih kapaciteta kaže Košarac - Ministarstvo je dužno pomoći ljudima koji se bave proizvodnjom i preradom tako što će pronaći nova, inostrana tržišta i tako im osigurati siguran posao. Procenjujući da ugovor sa Turskom nije stabilan, intenzivno radimo na pronalasku novih tržišta, s ciljem da ipak ne uvedemo mjere zabrane uvoza sježeg i rashlađenog mesa u BiH. Iz tog razloga smo razgovarali sa gospodinom Loom koji ima kompaniju zainteresovanu za otkup svežeg goveđeg i svinjskog mesa iz BiH. Svjesni smo kapaciteta NR Kine u odnosu na naše, i taj posao neće biti brzo realizovan ali u svakom slučaju Ministarstvo je opredijeljeno da nastavi iznalaziti nove mogućnosti za izvoz.

Foto: V. Mitrić

Proizvođačima mesa, smtra Košarac, „treba omogućiti da biraju da li da posluju sa Turskom, Kinom ili Ruskom Federacijom, a obaveza Ministarstva je da im to omogući, bez uplitanja u poslovne politike tih kompanija“.

- Najbolji ugovori su ugovori slobodne trgovine i bez kvota, ali zato institucije moraju da obave svoj deo posla – zaključio je Košarac.

S obzirom na to da je cilj da se zaštiti domaća proizvodnja, ako se nastavi uvoz mesa i proizvođači iz BiH budu imali problem sa plasmanom, ministar je najavio da će biti neophodno usvojiti mere kojima će se zaštititi domaći uzgajivači prerađivači mesa.dž

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna