ĐACI BEZ MASKI U UČIONICAMA: Vlada RS precizirala pravila početka nove školske godine

S. MIŠLjENOVIĆ

18. 08. 2020. u 09:30

NOVA školska godina u Republici Srpskoj počinje 1. septembra.

ЂАЦИ БЕЗ МАСКИ  У УЧИОНИЦАМА: Влада РС прецизирала правила почетка нове школске године

Foto D. Pozderović

Učenici će sesti u školske klupe uz izmenjene uslove i uz poštovanje svih mera koje su propisali Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Institut za javno zdravstvo, odlučila je juče Vlade RS. Jedna od glavnih odluka je da đaci neće nositi maske na času, dok učitelji i nastavnici hoće.

Natalija Trivić, ministarka prosvete i kulture RS, pojasnila je da će školski čas trajati maksimalno 30 minuta, a u školama sa većim brojem dece 20 minuta, te da će deca biti podeljena u grupe od po 15 đaka. Po 20 minuta trajaće i časovi u srednjim školama.

Foto D. Pozderović

Direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković naglasio je da je Institut pripremio set mera koji se odnosi na početak školske godine, te da je najvažnije da se minimalizuje rizik pojave dece pozitivne na virus korona.

UŽINA OD KUĆE

TRIVIĆEVA je istakla da će između dve smene biti minimalna pauza od 15 minuta, radi dezinfikovanja školskih klupa i prostorija.

- Odmori će trajati pet minuta između svakog časa. Preporuka je da užinu đaci nose od kuće, da se ne bi grupisali u prodavnicama - rekla je Trivićeva.

- Pre svega mislimo na nošenje zaštitnih maski i fizičku distancu, da se fizičko vaspitanje odvija na otvorenom, ali i neki drugi časovi, za koje je to moguće. Roditelji su dužni da mere temperaturu deci i da u slučaju simptoma reaguju. Ako simptomi budu utvrđeni u školi, dete će biti izolovano do dolaska roditelja - rekao je Zeljković.

On je dodao da je preporuka da deca nose zaštitne maske kada dolaze u školu i odlaze kući, kada se kreću kroz školu, ali ne i tokom nastave.

- Preporuka je da deca nose pamučne maske. U učionici će biti samo deca i prosvetni radnik, neće biti poseta ni gostujućih predavanja. Kad roditelji budu dovodili decu u školu, mora se poštovati distanca od dva metra od druge dece i roditelja - objasnio je Zeljković. On je dodao da će u učionicama biti jedno dete u jednoj klupi i da će takva fizička distanca omogućiti da deca budu bezbedna.

POZITIVNO 265 DECE

PREMA rečima Branislava Zeljovića, u Srpskoj je od početka epidemije na koronu bilo pozitivno 265 dece. Od toga je 120 dece bilo staro do četiri godine, a 145 od pet do 14 godina.

Zeljković je napomenuo da će hitno biti testirana deca kod koje se pojave simptomi, te da će do dobijanja rezultata ostatak razreda biti u kućnoj izolaciji.

Ministarka Trivić je pojasnila da će biti organizovana i nastava za decu sa hroničnim bolestima, decu koja su na bolničkom lečenju ili iz bilo kog drugog razloga neće biti u mogućnosti da dolaze u školu. Za sve njih biće obezbeđena onlajn nastava.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda je dodao da će svi učenici praktičnu nastavu imati u preduzećima, a ako ta preduzeća ne budu radila, praksa će biti izvođena u radionicama u školama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!