U NAJAVI DNEVNE RESTRIKCIJE VODE: Problemi sa vodosnabdevanjem građana Modriče i Vukosavlja

Vid Blagojević

29. 07. 2020. u 13:28

NA području opština Modriča i Vukosavlje ovog leta kada skala na termometru pređe 30 celzijusovih stepeni pojave se problemi sa vodosnabdevanjem.

У НАЈАВИ ДНЕВНЕ РЕСТРИКЦИЈЕ ВОДЕ: Проблеми са водоснабдевањем грађана Модриче и Вукосавља

Foto: Vid Blagojević

Zbog povećane potrošnje u sušnom periodu u stanovima na višim spratovima  i  višim delovima teritorije Modriče i Vukosavlja, u popodnevnim časovima, dolazi do povremenog pada pritiska i nestanka vode. U Vodovodu se trude da isporuka vode na području ove dve opštine bude što urednija.

Normalna dnevna potrošnja vode 7500 domaćinstava i 620 privrednih subjekata u Modriči i Vukosavlju je 6000 kubika. 

- U julu je potrošnja vode povećana za 40% zbog izuzetno visokih temperatura. Vode imamo dovoljno za normalnu potrošnju Međutim ako se budu i dalje zaljevale bašte, vrtovi, prale staze, pa čak i ulice, doćemo u situaciju da moramo uvesti redovnu restrikciju isporuke vode. Apelujem na građane da štede vode a ukoliko se ne uvaže naši apeli i molbe moraćemo uvesti dnevne restrikcije vode - upozorio je Živko Lazić direktor AD„Vodovod i kanalizacija“ Modriča.

Foto: Vid Blagojević

Lazić ističe da je nivo  vode u tri bunara na najnižem nivou od kako postoji vodovod. Do sada je u bunarima najniži nivo vode zabeležen  17 metara dubine

- Trenutno crpimo vodu sa 22 metra dubine i možemo ići maksimalno još tri metra i onda moramo obustaviti isopruku vode, da bi zaštitla naša izvorišta. Trenutno u našem izvorištu je nivo vode na najmanjem nivou od postojanja vodovda - naglašava Lazić

Građani su zadovoljni kvalitetom vode, ali su zabrinuti  najavom dnevnih restrikcija. I oni apeluju na nesavesne potrošače da smanje nepotrebnu potrošnju vode kako bi svi imali vodu u stanovima i kućama.

Foto: Vid Blagojević

- Ljudi su neverovatni, peru asfalt, staze ispred kuća, bašte.Ja se posle podne ne mogu okupati, nego moramo poraniti ujutro da bi se okupao jer stanujem u stambenoj zgradi. – kaže Mirko Gostić.

Stanojka Janković stanuje u ravničarskom delu opštine u selu Garevac – novo naselje, i ima takođe problema sa snabdevanjem vodom.

- Komunalna policija mora biti aktivnija i nesavesni građani se moraju kažnjavati. Ne mogu se zaljevati bašte, plasetnici, ljudi  zaljevaju i što treba i što ne treba, Moraju se uvesti neke mere za te ljude, jer nije u redu da neko ima vodu a neko nema.- kaže Jankovićeva.

U preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ stalno vode računa o bakterijološko-hemiskoj ispravnosti vode. Kako kažu imaju problema i oko naplate jer oko 20% potrošača neredovno plaća vodu koja je 0,75 maraka bez PDV-ea po kubnom metru isporučrnr vode.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SRPSKA HEROINA KOJOJ SU UBILI DECU ZA NOVOSTI: Dobila sam dodatnu snagu kad sam videla da naš toliki narod kaže NE rezoluciji o genocidu