ČUVENA KOSIJADA U SOKOCU: Godinu kose, a dve - vodu nose

R.Milović

25. 07. 2020. u 18:41

OVOJULSKA 42."Kosijada" na Brezjaku kod Sokoca, otkazana je zbog virusa korona.

ЧУВЕНА КОСИЈАДА У СОКОЦУ: Годину косе, а две - воду носе

R. M.

Time i sportska takmičenja u višeboju, sastavni deo programa "Kosijade".

Ovo otkazivanje je sa tugom u srcu prihvatio Nikola Mijatović (6), koji se celo leto "oštrio"za "vatreno krštenje" na Brezjaku.

- Obavio sam i visinske pripreme, ovde na preko 800 metara nadmorske visina, na kojoj se nalazi Sokolac, vežbao sa dedom, koji me podučavao i kosidbi i oštrenju kose.Posmatram takmičenje od 2018. godine, kada je održana 40.-ta "Kosijada".Naredne godine je , zbog obimnih kiša krajem jula 2019. godine otkazana, a sada zbog epidemija virusa korona.Ne da mi se da mahnem kosom po Brezjaku, mada ovde na kilometar zaravni, nigde stabla breze nema – objašnjava dečak Nikola.

Poput one 2018. godine, svakodnevna kiša i sada od 20.jula, ponovo je od Brezjaka napravila "bazen za kupanje."Ako ovako nastave godine naredne, umesto kosa, na Brezjak će se nositi kofe za vodu. Mada nije isto - "kosio ili vodu nosio",mada to zavisi od toga koliko je voda daleko i koliko kosaca žednih treba napojiti i koliko puta tokom dana. No ovde se sada, jedne godine kosi, a dve voda nosi. Klima se očito menja, a ona ni jednom, izuzev pre dve godine, nije bila uzrok otkazivanju kosidbe, započete 1975.godine, kada je ustanovljena kao turistički brend Sokoca.Pauze je bilo samo u vreme građanskog rata u BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana