KORONA U MANASTIRU DONJA BIŠNJA KOD DERVENTE: Zaraženo 15, a 40 vernika u izolaciji

N. Đurić

13. 07. 2020. u 16:02

КОРОНА У МАНАСТИРУ ДОЊА БИШЊА КОД ДЕРВЕНТЕ: Заражено 15, а 40 верника у изолацији

Foto: Ninko Đurić

MANASTIR posvećen Pokrovu Presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji, nadomak Dervente, novi je klaster, odnosno žarište korona virusa na području ove opštine, nakon što se u krugu ove svetinje zarazio jedan od monaha.

Ukupno je zaraženo 15 osoba, a njih više od 40 je u izolaciji.

Ovo je, za „Novosti“, danas potvrdio Mirko Šaran, direktor derventskog Doma zdravlja, izrazivši uverenje da je, ipak, epidemiološka situacija u ovoj opštini, pa i u manastiru u Bišnji, pod kontrolom i da nema mesta panici.

- Srećom, vernici su bili samoodgovorni jer su odmah adekvatno reagovali, nakon što su imali simptome ili kontakte sa zaraženima. Tačno je da je petnaestak ljudi zaraženo, a nešto više od 40 u izolaciji. Naše procene su da klaster iz manastira još pomalo tinja. Od pre desetak dana, kada je buknulo i kada smo u jednom danu imali šestoro pozitivnih, sada nam se svakodnevno javljaju dvije do tri osobe. Očekujemo, odnosno cenimo da ne samo neće doći do eksplozije zaraze, već da ćeemo u narednih četiri-pet dana staviti tačka na ovu nemilu priču - optimista je Šaran.

Kako „Novosti“ saznaju, sve je počelo kada se na jednom skupu u manastitu našao i jedan, kako se pokazalo, zaraženi svršeni student bogoslovije, sa derventskog područja. Potom se zarazio jedan od monaha, pa je klupko zaraze počelo da se odmotava na vernike i one koji su sa njima imali kontakte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)