UTOČIŠTE TOKOM RATA: Saniran krov srpske svetinje u selu Preodac kod Bosanskog Grahova

Милена Грубор
Milena Grubor

05. 03. 2024. u 09:15 >> 09:40

SNAŽNO nevreme oštetilo je krov na Hramu Silaska Svetog duha na apostole, koji je tokom srpskih stradanja bio utočište za žitelje sela Preodac u Bosanskom Grahovu. Iako je ubrzo saniran krov zahvaljujući prilozima ljudi, voda je oštetila unutrašnjost hrama.

УТОЧИШТЕ ТОКОМ РАТА: Саниран кров српске светиње у селу Преодац код Босанског Грахова

Ustipljena fotografija

- Završeno je saniranje krova na Hramu, ali, nažalost, tu nije kraj našim problemima, jer je voda ušla u unutrašnjost hrama i oštetila zidove na kojima se i ranije pojavljivala vlaga. Voda nam prodire kroz južnu stranu zida - naveo je sveštenik Savko Plavšić za "Novosti" i zahvalio svima koji su dali priloge za obnovu hrama.

Ovaj Hram je podignut 1902. u neposrednoj blizini temelja prethodno razrušenog hrama, a nakon Drugog svetskog rata je obnovljen.

- Selo Preodac je 1882. bilo u sastavu parohije Popovići. Tada su bile 42. kuće, a pravoslavnih Srba 267. Danas u selu ima sedam kuća i 13 stanovnika - kazao je sveštenik Plavšić.

Tokom poslednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata, hram koji je preživeo Prvi i Drugi svetski rat našao se na meti regularne vojske Hrvatske. Zapalili su ga 1995, a nakon rata hram je pokriven, izmalterisan, a u toku je njegova dalja obnova.

Najlepše selo u Evropi

SMEŠTENO na obroncima planine Šator, na nadmorskoj visini od 860 metara nalazi se selo Preodac, poznato po velikom broju izvora i Šatorskom jezeru. Selo Preodac sa 301 vrelom, Nacionalna geografija je tokom osamdesetih godina prošlog veka proglasila za najlepše u Evropi. Naseljeno je u srednjem veku, a verovatno i znatno ranije, o čemu i danas svedoči Momčilova kula, koja je bila središte grada Unca.

Iz Parohije grahovske pozvali su ljude da se odazovu akciji obnove uplatom priloga na račun Srpske pravoslavne crkvene opštine Grahovo 1544802006751008, sa naznakom "za obnovu Hrama Silaska Svetog duha na apostole" ili na devizni račun IBAN broj: BA391544802006751008 SWIFT: UPBKBA22.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!