POMOĆ STARIMA, INVALIDIMA, IZNEMOGLIMA I ULAGANJE U OBRAZOVANJE: U Gacku je promovisana novoosnovana Fondacija "Dr Arčibald Rajs"

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

24. 01. 2024. u 07:56

U Gacku je promovisana novoosnovana Fondacija "Dr Arčibald Rajs" u znak pažnje, poštovanja i vječne zahvalnosti jednom od najvećih srpskih prijatelja.

ПОМОЋ СТАРИМА, ИНВАЛИДИМА, ИЗНЕМОГЛИМА И УЛАГАЊЕ У ОБРАЗОВАЊЕ: У Гацку је промовисана новооснована Фондација Др Арчибалд Рајс

Foto V Mitrić

To će biti vraćanje duga čoveku koji je život posvetio srpskom rodu kom je na kraju zaveštao i svoje srce, poručeno je sa sinoćne Svečane akademije u gatačkom parohijskom domu.

Osnivač Fondacije, Gačanin Vukota Govedarica rekao je da će fokus rada biti na osetljivim kategorijama poput obrazovanja i vaspitanja dece u razvoju, pomoći deci sa posebnim potrebama, starim, iznemoglim ljudima i osobama od invaliditeta. Govedarica je istakao da Fondacija baštini kulturno-istorijski konteks te da s tim u vezi treba očekivati aktivnosti u promociji njegovanja i sećanja istorije srpskog naroda.

-Odlučili smo da osnujemo Fondaciju koja će biti dobrovoljna, humanitarna, a uveren sam i delotvorna. Očekujemo za mesec dana i prve rezultate. Verujem u članove Upravnog odbora Fondacije, koji nesebično žele da daju svoj trud kako bi pomogli svima koji vode brigu o stanovništvu - rekao je Govedarica.

Svečanoj akademiji prisustvovao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević, rektor Bogoslovije iz Foče Ljubomir Prijović kao i brojni Gačani. Predsednik opštine Nikšić Marko Kovačević poklonio je novoosnovanoj Fondaciji kaligrafski rad monahinja iz Župskog manastira “Molitva Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu”. Kovačević je istakao da Gacko i Nikšić veže slobodarska istorija.

-Uvek se rado odazivam pozivu srpskih patriota iz Gacka, ovde ih ima mnogo, a Vukota Govedarica jeste jedan od njih, to dokazuje i ova fondacija i samo ime koje nosi - naveo je Kovačević.

Učesnici Svečane akademije bili su hor Bogoslovije Sveti Petar Dabrobosanski iz Foče, narodni guslar Vojin Tepavčević i dramski umetnik Srđa Bjelogrlić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!