SRPSKA UVODI FEMICID U ZAKON: Za sedam godina, u BiH ubijeno više od 60 žena

S. MIŠLjENOVIĆ

09. 10. 2023. u 10:50

U PORASTU je nasilje nad ženama širom Bosne i Hercegovine. Pre nekoliko dana se desio novi zločin u kojem je žrtva žena. Naime, Mersud H. ubio je Aidu D. u Zavidovićima, na njenom radnom mestu u pekari. Ovaj zločin se desio nakon nešto više od mesec dana od monstruoznog zločina u Gradačcu, kada je Nermin Sulejmanović ubio nevenčanu suprugu Nizamu Hećimović i još dve osobe.

СРПСКА УВОДИ ФЕМИЦИД У ЗАКОН: За седам година, у БиХ убијено више од 60 жена

Foto: Šuterstok

Nažalost, u BiH su sve češće stranice crne hronike pune tekstova o ubistvima žena.

Prema podacima nevladinog sektora, za proteklih sedam godina u BiH je ubijeno više od 60 žena, a samo u poslednje dve godine 20. Strahuje se da je broj femicida i veći. Kako bi unapredila borbu protiv nasilja u porodici, Srpska uvodi termin femicid u novi zakon o sprečavanju nasilja u porodici.

Miloš Bukejlović, ministar pravde RS kaže da će Nacrt ovog zakona biti uskoro biti spreman, a njegovo donošenje je planirano u prvom kvartalu 2024. godine.

- Moram pristupiti vrlo oprezno. Bilo je ideja da se femicid uvrsti u Krivični zakonik (KZ)RS što smo procenili da bi bilo opasno kod kvalifikovanih krivičnih dela femicida, a već u postojećem KZ imamo krivično delo teško ubistvo sa kvalifikovanim oblikom ako je učinjeno iz mržnje ili niskih pobuda - istakao je Bukejlović.

U novom zakonu u posebnom poglavlju urediće se femicid i drugi oblici nasilja nad ženama. Ovim zakonom, kako kažu u Vladi RS propisaće se i da samo edukovani i sertifikovani policajci, tužioci i sudije mogu raditi na predmetima nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Procesi dugi, kazne preblage

NEMA prave reakcije nadležnih institucija, kazne su preblage, procesi dugo traju, a to žrtve obeshrabruje da progovore o nasilju i da ga prijave. Mislim da kao društvo tonemo sve dublje, a bojim se da ovde nije kraj te da moramo uveliko da se pozabavimo ovim problemom, istakla je Mirzeta Tomljanović.

Mirna Savić Banjac, poslanik PDP u Narodnoj skupštini Srpske kaže da više ne zna šta treba da se desi da bismo shvatili koliko je hitno rešavanje ovog pitanja.

- Ovo nisu "tamo neke žene", ovo sutra mogu da budu i naše kćerke, sestre, majke. Nije sramota biti žrtva, sramota je biti nasilnik - poručila je Mirna Savić Banjac.

Da je sve više nasilja nad ženama potvrđuje i Mirzeta Tomljanović iz bijeljinske Fondacije "Lara" koja ističe da je broj slučajeva nasilja povećan još od pandemije virusa korona.

- Koliko je nasilje u porastu pokazuje i to što smo u prvih osam meseci imali 530 poziva na SOS telefon, dok su 44 žrtve smeštene u Sigurnu kuću, što govori da je nasilje eskaliralo - istakla je Tomljanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!