VRAĆENA TABLA KOJU JE POLITIČKO SARAJEVO UKLONILO: Sada počinje pravna borba oko utvrđivanja entitetske granice

M. REGOJE

20. 07. 2023. u 11:52

TABLA dobrodošlice u Istočno Sarajevo koju su, samoinicijativno, kantonalne vlasti u Sarajevu uklonile pre par dana, jer se navodno nalazi na području FBiH, opet je postavljena. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić za "Novosti" je rekao da sada počinje pravna borba oko utvrđivanja entitetske granice.

ВРАЋЕНА ТАБЛА КОЈУ ЈЕ ПОЛИТИЧКО САРАЈЕВО УКЛОНИЛО: Сада почиње правна борба око утврђивања ентитетске границе

Privatna arhiva

- Tabla je 20 godina stajala na istom mestu, nije smetala, sada kada smo na tabli ispisali istinu, smeta - ističe Ćosić i dodaje da im smeta činjenica da je 157.000 Srba moralo da napusti Sarajevo.

Iz RUGIPP-a je rečeno da komisija koja bi trebalo da se bavi razgraničenjem između entiteta nije počela sa radom, iako je od Dejtonskog mirovnog sporazuma prošlo gotovo 30 godina, zbog čega nije moguće tvrditi da li se mesto gde je bila ova tabla nalazi na teritoriji Srpske ili Federacije BiH.

- Još nije precizno utvrđen nijedan dužni metar granične linije između entiteta, osim na Dobrinji u Sarajevu, tamo gde je to bio interes FBiH, i to putem arbitraže - ističu iz RUGIPP-a.

Iz ove uprave podsećaju da su geodetski stručnjaci iz NATO-a od juna do septembra 1996. radili na određivanju granične linije između entiteta i tada odredili koordinate za 64 tačke na liniji razgraničenja.

Krivična protiv Ćosića

KRIVIČNA prijava protiv gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića zbog natpisa na ovoj tabli je dodeljena tužiocu. Prijavu su podneli gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić i ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Almir Bečarević.

- RUGIPP je nebrojeno puta pokretala ovo pitanje sa nadležnim institucijama RS i FBiH, ali se ništa konkretno nije uradilo - napominju iz uprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)