JELENA PONOS GRADA: Student generacije Ekonomskog fakulteta želi da ostane u Istočnom Sarajevu

M. Regoje

28. 12. 2022. u 11:11

JELENA Simović iz Sokoca proglašena je za najboljeg studenta generacije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, završivši prvi ciklus studija sa prosekom 9.80.

ЈЕЛЕНА ПОНОС ГРАДА: Студент генерације Економског факултета жели да остане у Источном Сарајеву

Foto Privatna arhiva

Naša sagovornica je četiri puta, za četiri godine, nagrađivana kao najbolji student na godini, a bila je i stipendista Fonda "Dr Milan Jelić" i Vlade Republike Srpske.

U razgovoru za "Novosti" ističe da je neopisiv osećaj poneti titulu najbolje, iako ona sa sobom nosi i teret odgovornosti i visokih očekivanja.

- Završila sam gimnaziju, i nisam imala nikakvo znanje iz ekonomije, tako da sam akademsku godinu počela sa strahom i sumnjama - priseća se ona.

Ipak, s vremenom su njena interesovanja i ljubav prema ekonomiji bili sve veći, a polaganje ispita sve lakše.

- Sav trud i vreme koje sam uložila u studiranje smatram investicijom koja će se višestruko isplatiti u budućnosti. Što se odricanja tiče - morala sam se odreći stava da treba igrati na sigurno i ostati u svojoj zoni komfora, što je bila još jedna važna lekcija. Osvestila sam svoje sposobnosti i shvatila da su granice, zapravo, samo u našoj glavi- dodaje ona.

Prema njenim rečima, za studente je od izuzetne važnosti da razvijaju veštine i stiču znanja i kroz aktivnosti koje nisu nužno vezane za polaganje ispita, a Ekonomski fakultet u Palama, svakodnevno organizuje veliki broj takvih aktivnosti.

- Učestvovala sam u brojnim aktivnostima, Akcelerator programu Razvojne agencije RS, letnjoj školi ekonomije koju organizuje Ruski državni agrarni univerzitet u Vorenježu, radionicio preduzetništvu u organizaciji "Konrad Adenauer" fondacije u BiH, radioniciu okviru Unicefovog programa "Dijalog za budućnost" - dodaje ona.

Jelena ističe da joj je ciljda, u okvirima akademske zajednice, pronađe stalno zaposlenje i nastavi sa stručnim usavršavanjem, jer smatra da može da doprinese unapređenju rada Ekonomskog fakulteta. Nada se, dodaje, da će to biti prepoznato.

-Tokom školovanja, vodila sam se stavom našeg dekana "Moramo uvek težiti izuzetnosti, a ne prosečnosti". Verujem da će se i Ekonomski fakultet u budućnosti voditi time i nastaviti dobru tradiciju - zaključila je naša sagovornica.

DRAGOCENO ISKUSTVO NA PRAKSI

ISTIČE da joj je posebno dragoceno iskustvo koje je stekla tokom dvomesečne letnje prakse u Narodnoj banci Srbije, gde je imala priliku da uči od vrhunskih stručnjaka iz oblasti centralnog bankarstva, razmenjuje znanja i veštine sa studentima praktikantima iz drugih delova Srpske i Srbije, ali i stekne nova prijateljstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)