SUD BiH IMUN NA MEŠETARENJE: Analiza "Novosti" - šta će biti sa krivičnim prijavama zbog izbornih krađa

S. MIŠLjENOVIĆ

01. 11. 2022. u 07:45

POSLE Opštih izbora u BiH 2. oktobra, partije iz Republike Srpske i opozicione i one na vlasti zatrpale su Tužilaštvo BiH krivičnim prijavama o izbornim krađama. Podnete su mnoge krivične prijav, ali sudska praksa kaže da će ih većina završiti u - korpi.

СУД БиХ ИМУН  НА МЕШЕТАРЕЊЕ: Анализа Новости - шта ће бити са кривичним пријавама због изборних крађа

Tužilaštvo zatrpano tužbama, Foto Sud BiH

Prema podacima Suda BiH, koji su dostavljeni "Novostima", od 2010. do oktobra meseca 2022. ovaj sud je doneo tek devet pravosnažnih presuda koje se odnose na kršenje Izbornog zakona BiH. Od 2010. u BiH je održano ukupno 12 izbora. I za svake je Tužilaštvu podneto na desetine krivičnih prijava.

Prema Krivičnom zakonu BiH kazne za izborne krađe mogu biti novčane ili kazne zatvora u trajanju od tri meseca do pet godina. Među prijavljenima ovog puta našli su se i Milorad Dodik i Jelena Trivić, kandidati vladajuće i opozicionog bloka za funkciju predsednika RS. Advokat Milan Petković kaže za "Novosti" da je podnošenje krivičnih prijava preuranjeno u ovoj fazi.

- Trebalo je sačekati da se završi brojanje glasova u Centralnoj izbornoj komisiji i da se vidi da li je bilo nepravilnosti ili ne, pa tek onda podnositi prijave, ističe Petković.

- Podnošenje krivične prijave nema nikakvu osnovu ukoliko nije potkrepljena dokazima.

Nažalost, danas ljudi pročitaju šta pišu novine i podnesu krivičnu prijavu.

Drago Vuković, politički analitičar, smatra da su prijave indikator kriminala i korupcije u politici.

- Mnogo prijava je bežanje od realnosti i poraza. Ne može sud kreirati političku volju.

Treba doneti novi izborni zakon koji će sprečiti izbornu krađu. Tada ne bi bilo potrebe za prijavama. Ovde se može govoriti i o pokušaju spasavanja potrošenih lidera - navodi Vuković.

Predaju prijave tužilaštvu, Foto Srna

Milan Tegeltija, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH, kaže da krivične protiv članova CIK za zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja i prijave protiv Jelene Trivić i Nebojše Vukanovića, vrlo su ozbiljne i zahtevaće preduzimanje ozbiljnih istražnih radnji od strane tužilaštva.

Milan Petković, Foto banjaluka24

- S druge strane, prijave koje su podneli predstavnici opozicije uz veliki medijski spektakl, imaju dva segmenta, koliko sam mogao da vidim iz medija. Prvi koji se odnosi na kandidate na izborima koji su iskoristili svoje ustavno pravo, što opozicija apsurdno nastoji da kriminalizuje i verujem da će tu vrlo brzo biti doneta tužilačka odluka o odbacivanju tih prijava. S druge strane, drugi deo prijava opozicije se odnosi na pojedinačne nepravilnosti u biračkim odborima, gde će tužilaštvo takođe morati preduzeti potrebne istražne radnje u cilju donošenja tužilačke odluke. Sve to se neće desiti tako brzo, nego će trajati dugo posle okončanja izbornog procesa - poručio je Tegeltija.

Foto D. Pozderović

DOKAZI

BRANISLAV Borenović, predsednik PDP, kaže da su prilikom podnošenja krivičnih prijava priložili nekoliko stotina pisanih dokaza i materijala koje potvrđuju da se radi o krivičnom delu, ne samo oko izborne krađe već i organizovanog kriminala.

- Očekujemo da Tužilaštvo BiH reaguje i da ispita ove ozbiljne navode koje smo predali - kazao je Borenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest