PRIPREMAJU PONIŠTAVANJE IZBORA? Predsednik CIK BiH doliva ulje u proključali postizborni "bosanski lonac"

S. MIŠLjENOVIĆ

20. 10. 2022. u 08:30

IAKO još traje novo prebrojavanje glasova za funkciju predsednika Republike Srpske, a koje bi prema navodima iz Centralne izborne komisije BiH trebalo da se završi do 22. oktobra, dodatno ulje na vatru na kojem se uveliko kuva "bosanski politički lonac", dolio je Suad Arnautović predsednik CIK BiH izjavom da će se razmotriti pitanje ponavljanja izbora.

ПРИПРЕМАЈУ ПОНИШТАВАЊЕ ИЗБОРА? Председник ЦИК БиХ долива уље у прокључали постизборни босански лонац

Proces u "Zetri" i dalje traje, Foto CIK

- Teoretski, zakon je to predvideo. Ako je na biračkom mestu tokom glasanja ili tokom prebrojavanja glasova došlo do takvih nepravilnosti koje utiču na rezultate izbora, onda je CIK dužan da to poništi. U svakom slučaju to će pitanje biti raspravljeno - izjavio je Arnautović.

On je rekao i da CIK BiH apsolutno postupa u skladu sa Izbornim zakonom, dodavši da su propisane četiri radnje da bi se došlo do konačnih rezultata izbora:

- Utvrđivanje rezultata, potvrđivanje rezultata, overa da se do tih rezultata došlo u skladu sa Izbornim zakonom BiH i na kraju objava u službenim glasnicima.

Izjave Arnautovića o ponavljanju izbora kao i podrška ovoj ideji koja stiže iz opozicionog bloka u RS nisu se svidele taboru Milorada Dodika, koji je prema rezultatima izbora za predsednika RS objavljenim pre novog prebrojavanja imao prednost nad kandidatom opozicije Jelenom Trivić za više od 28.000 glasova.

- Priča o mogućem poništavanju izbora u RS, pre zvaničnih rezultata, a što su izneli Arnautović i lider SDS Mirko Šarović dokazuje da je reč o unapred smišljenom planu i dovoljan je dokaz za krivičnu prijavu protiv CIK - rekao je savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milan Tegeltija.

On javno pita kako to Arnautović zna da će najdrastičnija i poslednja mera u izbornom procesu uopšte biti tema za razgovore i razmatrana u CIK pre utvrđivanja izbornih rezultata, ili pre otvaranja procesa za ulaganje prigovora i pre razmatranja tih prigovora i dokaza? Dodao je da je upravo to dovoljan razlog za krivičnu prijavu protiv članova CIK, budući da unapred znaju kakve će mere razmatrati.

Inače CIK BiH je do sada završio ponovno prebrojavanje glasova za Banjaluku, Bijeljinu, Zvornik i Doboj, a u toku je brojanje listića iz Prijedora.

Foto Tviter

DODIK SA PATRIJARHOM

SRPSKI član Predsedništva BiH i kandidat za predsednika Republike Srpske razgovarao je juče u Beogradu sa patrijarhom Porfirijem. Dodik je na "Instagramu" napisao da je sa poglavarom SPC razgovarao o aktuelnoj situaciji u Srpskoj i ostalim važnim pitanjima za srpski narod.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)