SOLARNI PANELI SPAS: Zbog energetske krize firme se okreću aleternativnim vidovima energije

N. BUNIĆ - M. GRUBOR

19. 09. 2022. u 08:48

ZBOG povećanja cena svih sirovina, preduzeća u Republici Srpskoj pred grejnu sezonu okreću se alternativnim vidovima energije, a pogotovo ugradnjom solarnih panela, na osnovu kojih će ostvariti uštede u poslovanju.

СОЛАРНИ ПАНЕЛИ СПАС: Због енергетске кризе фирме се окрећу алетернативним видовима енергије

Foto EPA

Energetska kriza" je termin koji često čujemo - sve sirovine su poskupele, od goriva, gasa, pa do peleta i uglja. Cene su skočile i više od 50 odsto u odnosu na raniji period na šta se žale stanovnici Srpske, ali i vlasnici preduzeća. Privrednici se zbog toga okreću svetskim trendovima, koji omogućavaju uštedu struje, vode i drugih energenata u firmama.

Sagovornici "Novosti" složni su da je ugradnja novih tehnologija za proizvodnju energije isplativa investicija.

- Pregovaramo sa firmama koje nude ugradnju solarih panela koji će nam omogućiti uštedu električne energije, a mi radikalno smanjujemo potrošnju gde je god to moguće u proizvodnji. Ušteda je i kada se ugasi jedna sijalica, a pogotovo neka sprava koja troši dosta struje. Što se tiče grejanja, pokušaćemo da tehnološki otpad koji ne šteti okolini, upotrebimo kao grejni energent - kaže direktor preduzeća "Sanino" iz Dervente Radovan Pazurević.

Sa tim se slaže i Dragutin Škrebić, čelnik preduzeća "Škrebić kompani" iz Teslića, koji kaže da privrednici i te kako osete drastičan rast cena energenata.

- Investirali smo u solarne panele kako bismo ublažili te udare. Ni do sada se nismo rasipali, ali mašine troše dosta energije, jer temperatura kod nas zbog lepila mora biti 100 stepeni. Ako smanjimo temperaturu, lepila neće biti efikasna i teško da tu nešto možemo postići. Moramo razgovarati o ovom pitanju kako bismo zaštitili naša preduzeća - ističe Škrebić.

STRUJA NEĆE POSKUPETI

STRUJA u Srpskoj neće značajno poskupeti do kraja godine, pa ni za privrednike, koji je plaćaju 53 evra po megavat-času. Ova informacija, koju su saopštili zvaničnici Srpske i predstavnici "Elektroprivrede RS" će donekle olakšati firmama koje troše dosta energenata.

- Ova zemlja ima potencijala da nam struja ne bude skupa i da privučemo eventualno kupce i strance, jer smo tu konkurentni - kazao je vlasnik preduzeća iz Laktaša Miroslav Lukić.

I u preduzeću "Tehnički remont" u Bratuncu navode da je ugradnja solarnih panela veliki projekat, koji nameravaju da završe sledeće godine.

- Očekujemo udar energetske krize i nestašicu energenata, sada trenutno razrađujemo planove da završimo ugradnju solarnih panela u firmi. To nam je prioritet, čak i u odnosu na otvaranje novih proizvodnih pogona i kupovinu novih mašina - kaže generalni direktor TR Bratunac Slavenko Ristić.

Predsednik Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da je većina preduzeća ostala svesna značaja alternativnih vidova energije.

- Sigurno da svi privrednici vode računa o uštedi električne energije kroz nabavku novih tehnologija koje manje troše struju, kroz nove izvore za grejanja, tipa toplovodnih pumpi, grejanja na vodu i slično, u svim sferama gde se može uštedeti. Privrednici idu ka rešenjima da smanje potrošnju struje, jer su svesni da samo na taj način mogu imati stabilan izvor energije. Znamo da su naši energetski kapaciteti, pre svega termoelektrane, u lošem stanju, i svaka promena u tom sektoru može se odraziti na cenu struje - kaže Ćorić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!