NA GRADILIŠTIMA RADE I PENZIONERI: Građevinski sektor u Srpskoj u problemu zbog nedostatka kvalifikovane radne snage

M. REGOJE

08. 09. 2022. u 06:10

GRAĐEVINSKI sektor u Istočnom Sarajevu, ali i celoj Republici Srpskoj već mesecima se susreće sa problemom nedostatka kvalifikovane radne snage u svim fazama procesa izgradnje, što dovodi i do probijanja rokova koji dalje povlače dodatne probleme i štete građevinskim preduzećima.

НА ГРАДИЛИШТИМА РАДЕ И ПЕНЗИОНЕРИ: Грађевински сектор у Српској у проблему због недостатка квалификоване радне снаге

Foto: Novosti

Istočno Sarajevo je mladi grad, i jedno od najvećih gradilišta u Srpskoj, te je, kako ga nazivaju "zlatna koka" koja privlači veliki broj investitora. Međutim, iz građevinskih preduzeća koja posluju u tom gradu ističu da je problem naći prave majstore sa čim se susreću i njihovi kooperanti zbog trenda odlaska radnika iz zemlje.

- Problem je i što nema kvalifikovanih radnika, ali i što veliki broj radno sposobnih odlaze da rade van naše zemlje, a vode se kao nezaposleni i na birou su - ističu iz jednog građevinskog preduzeća u Istočnom Sarajevu.

Vlasnik ovog preduzeća dodaje da su zaposleni najčešće penzioneri, i da će problem postati još veći kada ti ljudi više ne budu radno sposobni, jer mlade ljude rad u građevinarstvu ne zanima.

Mile Petrović, sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori RS, ističe da se problem nedostatka kadra zasada rešava prekvalifikacijom radnika.

Prema njegovim rečima, ubuduće treba očekivati manje kvalifikovanih radnika koji mogu adekvatno odgovoriti radnim zadacima u građevinarstvu, dok je, istovremeno, sve manje mladih koje ova vrsta posla zanima i koji bi mogli zameniti starije, iskusne radnike.

- S tim u vezi, Privredna komora RS osnovala je Edukativni centar koji obavlja poslove prekvalifikacije zanimanja i prilagođavanja radne snage potrebama tržišta rada - kaže Petrović.

- Domaća preduzeća imaju ogroman problem sa nedostatkom stručne radne snage i vrlo je teško očekivati da će se iz stanje u narednom periodu popraviti, iako se u građevinarstvu stalno povećavaju zarade - rekao je Petrović.

Petrović je istakao da u svim fazama u procesu izgradnje građevinskog objekta nedostaju radnici kao što su rukovaoci građevinskim mašinama - kranisti, zidari, tesari, armirači, keramičari, moleri, te monteri elektroenergetskih postrojenja.

On ističe da je u građevinarstvu vrlo težak i neizvestan period i zbog stalnih poskupljenja građevinskog materijala, a problem predstavljaju i rokovi dopremanja.

DOVODE RADNIKE IZ DRUGIH ZEMALjA

VEĆ nekoliko godina prisutan je trend odlaska naših radnika u inostranstvo, pa su domaći poslodavci primorani da građevinske radnike traže u drugim zemljama. Zidari, tesari, armirači, betonirci su uglavnom iz inostranstava, i za njih poslodavci moraju pribaviti određena odobrenja i prijave boravka, što predstavlja dodatne troškove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)