MARŠ ZA STRADALE: Sećanje na odbranu Vojkovića, Grlice i Krupca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu

M. REGOJE

30. 07. 2022. u 07:44

SLUŽENjEM liturgije u Hramu Svetog sveštenomučenika Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima i parastosom za poginule borce sa područja Istočne Ilidže, započeto je obeležavanje 30 godina od odbrane Vojkovića, Grlice i Krupca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

МАРШ ЗА СТРАДАЛЕ: Сећање на одбрану Војковића, Грлице и Крупца у Одбрамбено-отаџбинском рату

Odavanje počasti poginulim borcima, Foto Mariana Regoje

Nakon toga je, uz veliki broj građana i mladih, "Maršom odbrane" na Ilinjaču odata počast svim borcima palim za odbranu Istočne Ilidže, uz vojnički ručak, i evociranje uspomena na te dane, koje su prepričavali prekaljeni borci iz Druge sarajevske brigade.

Ovaj marš je prvi u nizu događaja u vezi sa tradicionalnom manifestacijom "4. avgust - da se ne zaboravi".

Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža, izjavio je da najbolji srpski sinovi, koji su stradali za stvaranje Republike Srpske ne smeju biti zaboravljeni.

On je podsetio da se na slavu Kapele Svetog Prokopija okupljaju stanovnici Vojkovića, Grlice i Krupca da odaju počast i sačuvaju od zaborava sve ono što su vojnici Vojske Republike Srpske uradili da odbrane i sačuvaju ovo područje.

- U spomen-kapeli upisana su imena 216 poginulih boraca koji su u ratnom periodu od 1992. do 1995. godine branili svoje domove, očeve, majke i nejač. Treba da se kaže i da buduća pokolenja znaju da je ovo područje napadnuto i da su naši očevi branili svoje domove - istakao je Božović.

- Podvizi Druge sarajevske brigade u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa su nešto što je vredno svakog pomena. Opština Istočna Ilidža godinama baštini i obeležava ovaj, kao i druge značajne datume, a to će činiti i u narednom periodu - poručio je Božović.

Predsednik Predsedništva Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Slobodan Maunaga rekao je da je 4. avgusta 1992. godine važan datum za stanovnike Vojkovića, Grlice i Kotorca.

- Ilinjača je bila strateški položaju iznad aerodroma u Sarajevu odakle se mogao kontrolisati potez od Igmana, Hrasnice, Sokolović kolonije, Butmira, Dobrinje, Sarajevskog polja. Tog 4. avgusta poginulo je sedam najhrabrijih boraca, 14 ih je teško, a 20 lakše ranjeno - rekao je Maunaga.

Pohod na Ilinjaču, Foto Mariana Regoje

On je podsetio da treba pričati i podsećati na istorijske činjenice koje ne smeju pasti u zaborav.

- Borci su branili svoje porodice i tokom celog rata nisu napustili linije. Da su ih napustili, pitanje je da li bi bilo grada Istočno Sarajevo - rekao je Maunaga.

STATUS PORODICA MORA BITI REŠEN

Opština Istočna Ilidža je, na inicijativu boračke organizacije "Ilidžanski borac", svake godine izdvajala novac za pomoć porodicama poginulih i ranjivim kategorijama - rekao je načelnik ove lokalne zajednice.

Istakao je da to nije dovoljno i da pitanje statusa ovih kategorija mora biti rešeno sa državnog nivoa i ne sme zavisiti od bilo kog pojedinca.

- Porodice poginulih i ranjenih boraca su zaslužile da država sistemski reši njihovo pitanje. Tokom mog mandata u opštinsku administraciju je zaposleno devet članova porodica poginulih boraca i to je samo mali doprinos naše lokalne zajednice - zaključio je Božović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)