SMANJEN BROJ DELINKVENATA: Zvanični podaci u Republici Srpskoj ove godine beleže manje krivičnih dela

D. KALINIĆ

25. 07. 2022. u 08:18

PREMA zvaničnim podacima u Srpskoj, ove godine manji je broj krivičnih dela koje su počinili maloletnici.

СМАЊЕН БРОЈ ДЕЛИНКВЕНАТА: Званични подаци у Републици Српској ове године бележе мање кривичних дела

Vršnjačko nasilje sve prisutnije, Foto shuterrstock

Međutim, činjenica je da je taj društveni problem i dalje prisutan i da maloletnici najčešće prave probleme koji se odnose na krađe i telesne povrede, odnosno vršnjačko nasilje.

Kako su za "Novosti" rekli u MUP RS, u prvih šest meseci 2022. evidentirano je 68 maloletnika koja su izvršili 50 krivičnih dela.

- Najbrojnija su krivična dela iz oblasti krađe, utaje, prevare i paljevine. Nakon toga se izdvajaju telesne povrede i tuče - pojašnjava Mirna Miljanović, portparol MUP-a Srpske.

Krivična dela maloletnika ove godine vezuju se i sa zloupotrebom droge, pornografijom, visokotehnološkim kriminalom, nasiljem u porodici i nasilničkim ponašanjem.

- Broj maloletnih delinkvenata je manji za 24,4 odsto u odnosu na isti period lane kada ih je bilo 90 - rekli su u MUP-u.

Branka Jandrić Vuković, Foto Kozarski.vijesnik

Centar za socijalni rad Prijedor beleži pad prijava maloletničkog prestupništva godinama unazad, kaže Branka Jandrić Vuković, specijalni pedagog u JU Centar za socijalni rad Prijedor. Kako kaže, tokom 2021. evidentirano je petoro dece mlađe od 14 godina koja su počinila krivična dela.

- Vršnjačko nasilje je posebno prepoznato kao problem u 2021. i evidentirano je pet slučajeva vršnjačkog nasilja. Zabrinjavajući su posebno okrutni i svirepi načini i oblici vršnjačkog nasilja kod dece koja su u nekim slučajevima bila uzrasta od osam do 14 godina - pojašnjava Branka Jandrić Vuković.

Treba istaći da se veliki broj ovakvih problema u okviru obrazovnih ustanova ne prijavljuje nadležnim institucijama, ali isto tako važno je imati na umu da Centar za socijalni rad posebnu pažnju posvećuje prevenciji vršnjačkog nasilja.

- Ove godine u sklopu obeležavanja Dečje nedelje sprovedena je kampanja usmerena na prevenciju i borbu protiv vršnjačkog nasilja i internet nasilja među decom - ističe Branka Jandrić Vuković.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Foto MUP RS

Psiholog Tatjana Šmitran kaže za "Novosti" da u osnovi problema maloletničke delinkvencije leži to što danas živimo u sistemu poremećenih vrednosti.

- Sistem vrednosti nam je opao, i sa tim u vezi se javljaju i bahata i agresivna ponašanja.

Imamo uzore koji su nametnuti putem medija i društvenih mreža. Deca su previše izložena nasilnim oblicima ponašanja - pojašnjava Šmitranova.

Prema njenim rečima, projekat "Briga o deci - zajednička odgovornost" u koji su se osim škola uključile institucije RS, postignuti su značajni rezultati u prevenciji kršenja zakona.

REŠENO 156 SLUČAJEVA

UZEVŠI u obzir podatke Zavoda za statistiku RS, prema kojima je u 2020. u Tužilaštvu RS rešeno 156 krivičnih prijava o počinjenom krivičnom delu maloletnih lica, što je za 29,7 odsto manje u odnosu na 2019. godinu, može se reći da se u ovoj oblasti kriminala beleže pozitivni rezultati.

- Izrečena je 31 krivična sankcija, od kojih su sve bile vaspitne mere. Nije izrečena nijedna kazna maloletničkog zatvora - rekli su u Zavodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili