UPOZORENJE ČELNIKA "ŽELEZNICE REPUBLIKE SRPSKE": Oprezno na prelazima, učestale nesreće na putevima

L. ŽARIĆ

28. 05. 2022. u 07:42

NIJE nimalo retko ni neuobičajeno videti vozače u drumskom saobraćaju kako podižu rampe na putnim prelazima ili ih zaobilaze jer im se žuri, a smatraju da će bezbedno preći železničku prugu.

УПОЗОРЕЊЕ ЧЕЛНИКА ЖЕЛЕЗНИЦЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ: Опрезно на прелазима, учестале несреће на путевима

Foto: L. Ž.

S druge strane, saobraćajna signalizacija na putnim prelazima koji nemaju obezbeđenje, kao da spada u drugi red prioriteta poštovanja.

Ovakvo ponašanje dovodi do vrlo teških i često fatalnih nesreća. Unazad osam godina na putnim prelazima "Železnica Republike Srpske" poginulo je 20 osoba, a 23 je povređeno, od toga šest teško.


Ovom problematikom bavili su se učesnici skupa kojim je zvanično počela ovogodišnja kampanja "Oprezni paze na pružne prelaze".

Na poziv "Železnica", sastanku su se odazvali predstavnici ministarstava saobraćaja i unutrašnjih poslova, inspekcije, Saobraćajnog fakulteta Doboj, AMS RS, Gradske uprave Doboja, te preduzeća "Putevi RS".

Foto: L. Ž.

 


Na skupu se čuo podatak da u 90 odsto slučajeva učesnici u drumskom saobraćaju skrive nesreću, kao i da su takve nezgode retke, ali sa teškim posledicama.


Ipak, kampanja je do sada dala rezultate, jer je ove godine zabeleženo 14 nesreća sa dva lakše povređena lica.

Ljudi očigledno prihvataju upozorenje da je voz sam po sebi inertan sistem koji nosi veliku silu i dug put zaustavljanja i da je bilo kakav kontakt ili udar izuzetno snažan. Upozorenja i apeli su se posebno odnosili na roditelje, kako bi deci zabranili opasnu naviku kretanja prugom.

 

SMANjEN BROJ NEZGODA


DIREKTOR Sektora za upravljanje i regulisanje saobraćaja i razvoj mreže ŽRS-a Rade Cvijanović kaže da je na smanjeni broj nezgoda uticalo postavljanje video-nadzora, kojim kompanija identifikuje neodgovorna lica koja nanose štetu lomljenjem rampi. Inače, kampanja je pokrenuta prošle godine, a tokom nje napravljena je interaktivna mapa 248 pružnih prelaza u RS, a može se naći na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri