USTAŠKI ZLOČINI NEĆE BITI ZABORAVLJENI: Danas i sutra obeležavanje 80 godina od stradanja 6.000 Srba u Starom Brodu

Tanjug

27. 05. 2022. u 08:57

U ORGANIZACIJI Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, danas i sutra biće obeleženo 80 godina od stradanja više od 6.000 Srba Sarajevsko-romanijske regije u Starom Brodu i Miloševićima kod Višegrada, koje su na monstruozne načine ubile ustaše 1942. godine.

УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ НЕЋЕ БИТИ ЗАБОРАВЉЕНИ: Данас и сутра обележавање 80 година од страдања 6.000 Срба у Старом Броду

Foto: Vikipedija

Obeležavanje će početi danas svečanom akademijom u višegradskom Domu kulture.

Sutra će u Starom Brodu na Drini biti služen parastos ubijenim civilima, a biće položeni venci na spomen-obeležje i cveće u Drinu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović podsetio je da je 22. marta 1942. godine počinjen težak zločin nad srpskim narodom, koji je pokušao da spas potraži u Srbiji, a da je 326 devojaka tražeći spas od ustaša skočilo u Drinu.

Tokom ustaške ofanzive 1942. godine mučki je ubijeno više od 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu reku Drinu i potraže spas u Srbiji.

BONUS SNIMAK: UŽAS KOJI SVET NIJE VIDEO - Multimedijalna izložba o logoru smrti u Jasenovcu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)