BAKIR IZETBEGOVIĆ KAO NOSILAC "BABINOG AMANETA": Senator Milimir Mučibabić o ciničnoj politici Sarajeva

S. M.

24. 12. 2021. u 13:21

SENATOR Republike Srpske Milimir Mučibabić izjavio je da su se zagovornici unitarne BiH sa sarajevskih sećija, ali i iz Vašingtona i Brisela našli u nezavidnoj poziciji kada se pokazalo da nisu tek prazna priča reči srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da raste podrška ispravnoj politici Republike Srpske u Evropi i svetu.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ КАО НОСИЛАЦ БАБИНОГ АМАНЕТА: Сенатор Милимир Мучибабић о циничној политици Сарајева

Foto AVAZ

- Ako neko pamti, prilikom pripremanja za istorijsku sednicu Narodne skupštine Republike Srpske Dodik je izjavio da ima pet-šest, pa i sedam-osam država koje će podržati Srpsku. Iz Sarajeva su cinično poručivali da on priča neosnovano, a sada se pojavila Mađarska koja kaže da nema govora o sankcijama Srpskoj. Tu je Srbija, tu su Rusija, Kina... - rekao je Mučibabić.

Foto: Printskrin RTRS

Prema njegovim rečima, stoga je sasvim očekivano da lider SDA protiv Srpske nakon što je pre nekoliko meseci pretio oružjem iz Travnika i Konjica i bošnjačkim soldatima koji su spremni da u odbranu BiH dođu iz cele Evrope.

- On ima suludu potrebu da se na delu ponovo verifikuje upotreba sile kao jedina opcija za aktuelne probleme koje je direktno sam izazvao bez griže savesti, bez analize i bez mogućnosti da iz zapećka pogleda svet - rekao je Mučibabić za Srnu.

On kaže da je Srpska na korake koje je preduzela u poslednje vreme bila prinuđena jer ju je "uz zid" sateralo dugogodišnje nasilje visokih predstavnika, koji su dodatno učvrstili "Inckov zakon" i odluka Ustavnog suda BiH o oduzimanju voda i šuma.

- Milorad Dodik i rukovodstvo Republike Srpske su, svesni situacije, posegli za onim što je jedino moguće, a to je insistiranje na poštovanju Ustava BiH i na tom da ga treba realizovati - rekao je Mučibabić.

On je ukazao da Republika Srpska istovremeno insistira na dijalogu unutrašnjih činilaca, ocenivši da je ironično da oni koji pozivaju na dijalog bivaju proglašeni kao remetilački faktor, rušioci mira i secesionisti, a da su oni koji pozivaju na rat, traže međunarodnu intervenciju i vojne sile "čuvari mira i državnog pečata".

- Sve je to malo komično, a naravno i tužno i bolno. Vređa zdrav razum, ali nije to prvi put. Mi se moramo snalaziti u toj situaciji - rekao je Mučibabić.

On je istakao da je najjači utisak u svemu da ne postoji baš nijedan međunarodni akt ni norma koja bi rekla da su zahtevi Srpske u suprotnosti sa međunarodnim pravom i demokratskim principima.

- Kud plovi ovaj brod, teško je videti, ali ono što je jasno je da su se pozicije promenile i da su se sad zagovornici unitarne BiH našli u pat poziciji. Rukovodstvo Srpske jedino što radi je da se poziva na Ustav i traži dijalog, a to je prilika da „bosanski lonac“ više ne ključa i ne proključa - kaže Mučibabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna