SRPSKOJ NE DAJU DA BUDE USPEŠNA: Dodik poručio - BiH je nemoguća država i u krizi je od kad je formirana

Tanjug

18. 12. 2021. u 00:04

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da je BiH u krizi od kad je formirana, te da nije ni trebalo da bude formirana.

СРПСКОЈ НЕ ДАЈУ ДА БУДЕ УСПЕШНА: Додик поручио - БиХ је немогућа држава и у кризи је од кад је формирана

foto SRNA

- Tako ne bi bilo ni krize - kazao je Dodik za Prvu TV.

Dodao je da je juče sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem razgovarao o tome šta se može učiniti u BiH da se naprave ka dijalogu. Naveo je i da Varhelji nije pominjao sankcije, te da ima samo zahteva da se "zaustave neka sredstva iz investicionog projekta koja su usmerena ka BiH". Dodik je rekao i da ukoliko Zapad pokuša da sankcioniše Republiku Srpsku, time će sam da je odvoji iz BiH. Napominjući da se do skoro govorilo samo o sankcijama za pojedince, Dodik je rekao da je sada u novoj nemačkoj vladi stranka Zelenih "koji seju nered po regionu i potpuno su jednostrani".

- Ono što znam sigurno to je da EU neće doneti odluku o kolektivnim sankcijama - tvrdi Dodik. - Uveren sam i znam i zašto govorim, ali je moguće da Nemačka nešto učini u tom pogledu ili Holandija koja je inače tradicionalno neprijateljska prema Srbima.

Dodik je podsetio da i Britanija šalje "nekog generala koji je komandovao bombardovanjem srpskih položaja u Republici Srpskoj, komandovao NATO-m koji je bombardovao Srbiju, a koji dolazi u BiH i govori kako treba da budemo demokratski nastrojeni". Naglasio je da u Srpskoj jesu demokratski nastrojeni, ali da međunarodna zajednica doprinose konfuziji, navodeći kao primer slanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika bez odluke Saveta bezbednosti UN, prenosi RTRS.

- Mi smo došli u poziciju da kažemo - ljudi ovo ne funkcioniše, imate Ustav, u njemu piše sve. Republika Srpska neće izaći iz svih institucija u BiH, ali sporimo ono što nije u Ustavu, a sada se upražnjava na nivou BiH - naveo je Dodik.

Dodik je rekao i da Ustavni sud BiH radi po uputstvima koja je nametnula međunarodna zajednica, da 99 odsto odluka donose tri stranca i dva Bošnjaka i da one nameću i zadiru u sve oblasti. Potvrdio je da je moguće poštovati Ustav, a ne poštovati odluke Ustavnog suda, jer je, kaže, Ustavni sud BiH nakaradan, ali je izvan ingerencija odlučivanja o onome što je tradicionalnim pravom predviđeno da radi ustavni sud.

On je dodao da je Ustavni sud BiH "antiustavan i inkvizicijski" i da Srpska ne može prihvatiti njegove odluke kojima bi se ukinuli Dan Republike, grb, zastava, naziv Srpske, a podsetio je i na nedavne odluke o ukidanju vlasništva Srpske nad šumama i poljoprivrednom zemljištu. Dodik je naglasio da BiH nema ovlašćenja za odbranu, indirektne poreze, Sud i Tužilaštvo i da je Republika Srpska samo povukla svoje saglasnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!