NOVI LEK U SRPSKOJ: Finansiranje antivirusnog leka za osiguranike sa HIV infekcijom

S. M.

30. 11. 2021. u 17:14

FOND zdravstvenog osiguranja RS je nedavno u posebni program nabavke uvrstio novi antivirusni lek "emtricitabin, rilvipirin, tenofovir, disoproksil", odnosno film tablete kojima se postiže efikasnost u lečenju odraslih pacijenata sa HIV infekcijom.

НОВИ ЛЕК У СРПСКОЈ: Финансирање антивирусног лека за осигуранике са ХИВ инфекцијом

Foto: Novosti

- Prednost ovog leka u odnosu na dostupne lekove za terapiju HIV ogleda se u tome, jer je reč o efikasnijoj terapiji koja ima fiksnu kombinaciju tri tablete zahvaljujući kojoj će oboljeli od AIDS smanjiti unos dnevne količine tableta koje su im potrebne za lečenje, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Ovaj lek, budući da se nabavlja putem javnih nabavki, u bolnicama će biti dostupan nakon sprovedenog tenderskog postupka onim pacijentima koji imaju preporuku UKC RS. Osim ovog leka, zdravstveno osiguranje za ove osiguranike u potpunosti finansira još nekoliko lekova koji osiguranici ne podižu u apotekama, nego su dostupni u UKC RS gde se, inače, leče svi oboleli od HIV, odnosno iz cele RS.

- Podsećamo da zdravstvenu zaštitu osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja koji su zaraženi virusom HIV u potpunosti finansira Fond, jer je reč o kategoriji osiguranih lica koja je oslobođena plaćanja participacije za sve ono što spada u obavezno zdravstveno osiguranje. Inače, svim stanovnicima u RS koji imaju neku od zaraznih bolesti, uključujući i HIV uvek se pruži neophodna zdravstvena zaštita, bez obzira da li se radi o osiguranim licima ili ne, jer je reč o specifičnim bolestima od posebno socijalno - medicinskog značaja, ističu iz Fonda. 

Takođe, ovoj kategoriji osiguranika se uvek overi zdravstvena knjižica bez obzira da li je za njih uplaćen doprinos za zdravstveno osiguranje.

- Nedavnim izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju Srpske, tačnije od prošle godine, omogućeno je da zaraženi od HIV mogu po osnovu svoje bolesti biti zdravstveno osigurani ukoliko ne postoji nijedna druga mogućnost, što ranije nije bio slučaj. Zdravstveni sistem je i na ovaj način prepoznao važnost njihovog lečenja i da u svakom trenutku imaju zdravstveno osiguranje, dodaje se u saopštenju.

Budući i da je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti precizirano je da se na nivou Republike obezbeđuje zdravstvena zaštita pod jednakim uslovima populacionim i nozološkim grupama od posebnog socijalno - medicinskog značaja, u koje spadaju, između ostalih, i lica koja žive sa HIV infekcijom, tako da Fond nastoji da pravima iz obaveznog zdravstvenog osiguranja ovoj kategoriji osiguranika maksimalno olakša, a zdravstvenu zaštitu učini što dostupnijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!